Чи хочуть бачити журналістів у судах на Хмельниччині?

Фото: суд

Практично кожного дня ми можемо читати новини про те, що той чи інший орган проводить засідання з карантинними обмеженнями. Деякі органи публічної влади навіть запроваджують обмеження доступу журналістам до своїх засідань. На фоні проведення перших сесій новообраними органами місцевого самоврядування, до яких зараз прикута вся увага, ми ж вирішили поцікавитись форматом роботи чотирьох судів на Хмельниччині.

Регіональна представниця ІМІ у Хмельницькій області Альона Береза для вивчення позиції чотирьох судів, що розташовані на території обласного центру, направила інформаційні запити з проханням надати інформацію щодо формату допуску (пропуску) журналістів до цих судів та у випадку наявності певних обмежень – з проханням надати документ, якими наразі керуються судові інстанції під час допуску/недопуску журналістів до приміщень судів та на судові засідання.

Господарський суд Хмельницької області

Суд у відповідь на запит зазначив, що порядок доступу журналістів та працівників засобів масової інформації до приміщення суду визначено відповідним пунктом Правил пропуску осіб до приміщення Господарського суду Хмельницької області, які затверджено наказом голови суду від 10 лютого 2020 року та погоджено начальником ТУ ССО у Хмельницькій області. Цитуємо Правила:

«Журналісти, працівники засобів масової інформації пропускають за предявленням документа, що посвідчує особу працівника засобу масової інформації. Проведення ними під час судового засідання фотозйомок, відео-, аудіозапису з використання портативних відео- та аудіотехнічних засобів здійснюється в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України».

Отже, в суді наразі не діють спеціальні обмежувальні заходи. Це регіональній представниці ІМІ в Хмельницькій області підтвердив суддя-спікер Господарського суду Хмельницької області В’ячеслав Димбовський під час особистого спілкування та наголосив, що він, як суддя-спікер, та суд загалом відкриті для журналістів.

Хмельницький апеляційний суд

Суд у своїй відповіді на запит зазначив, що рішення зборів суддів Хмельницького апеляційного суду від 17 березня з метою мінімізації ризиків розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19 встановлено особливий режим роботи суду, яким, крім іншого, обмежено допуск в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань. В липні рішенням зборів суду цей особливий режим продовжено до прийняття рішення про відміну карантину в Україні. Проте в самому тексті рішенні згадки про обмеження доступу журналістам немає.

Водночас було зазначено, що ці обмеження – це позиція, яка рекомендує, а не зобов’язує як поводитися громадянам з відвідуванням судів у ситуації ризиків для здоров’я.

Також зазначено, що Хмельницький апеляційний суд завжди сприятиме журналістам у виконання ними професійних обовязків, в тому числі і допуску до судових засідань.

суд

Хмельницький міськрайонний суд

У відповіді на запит суд зазначив, що відвідування судових засідань представниками ЗМІ є вільним, окремим наказами/положеннями не регламентується та здійснюється без попередньої акредитації за пред’явленням службового посвідчення, з урахуванням карантинних обмежень та виду судових засідань відповідно до норм чинного процесуального законодавства України.

Під час особистого спілкування також було надано обіцянку щодо надання роз’яснень працівникам судової охорони та керівництву апарату суду щоб випадки недопуску до суду журналістів в майбутньому не траплялись.

Хмельницький окружний адміністративний суд

Найцікавіша ситуація склалась із Хмельницьким окружним адміністративним судом. У відповіді за підписом керівника апарату цього суду зазначено, що режим пропуску журналістів до суду регламентується Кодексом адміністративного судочинства України, Правилами пропуску осіб до приміщень Хмельницького окружного адміністративного суду та транспортних засобів на територію суду, затверджених наказом голови суду від 03.03.2020 року, наказом голови суду від 18.03.2020 року «Про заходи щодо попередження гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19».

Відповідно до Правил пропуску журналісти, працівники засобів масової інформації пропускаються після предявлення документа, що посвідчує особу працівника засобу масової інформації. Застосування ними під час судового засідання аудіо-, відео-, кіно-, фотоапаратури здійснюється у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

Водночас щодо останнього наказу, то у відповіді було надано додаткові пояснення. Суд зазначив, що з метою запобігання поширенню гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19 заборонено доступ відвідувачів до приміщення суду, окрім учасників судових засідань, служб невідкладної медичної допомоги, фельд’єгерської служби, працівників з обслуговування систем і мереж суду (у невідкладних випадках). Тобто суд у своїй відповіді не підтвердив, що пропуск журналістів до судових засідань забезпечується, хоч в самому наказі згадки про чітку заборону доступу для них немає, а є лише загальні слова про заборону доступу усім відвідувачам, окрім визначених категорій.

суд

І тут варто судам ще раз нагадати, що відповідно до частини другої статті 25 Закону України “Про інформацію”, журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які вони проводять, і бути особисто прийнятим у розумні строки їхніми посадовими й службовими особами, крім випадків, визначених законодавством. Аналогічна норма міститься в Законі України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, на яку, своєю чергою, посилається Закон України “Про інформаційні агентства”. Водночас не варто забувати про ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яка передбачає, що «розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених законом», а «представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених законом».

Також важливим є той факт, що чинна редакція постанови КМУ, яким регулюються карантинні обмеження в Україні, не передбачає обмеження відвідування приміщень суб’єктів владних повноважень, у тому числі судів.

«Звертаю увагу, що перелік карантинних обмежень, встановлених в чинній редакції постанови Кабміну про карантин, не передбачає обмежень відвідування приміщень суб’єктів владних повноважень, у тому числі судів, на відміну від березня 2020 року. Таким чином навіть у випадку, якщо наказ суду існує і не змінений, він не відповідає вимогам чинного законодавства України, тож недопущення журналістів в судове засідання буде порушенням прав журналіста» – прокоментував ситуацію юрист ІМІ Алі Сафаров.

Також Алі Сафаров додав, що якщо відбудеться факт недопуску журналіста на сесію міської ради або на відкрите судове засідання, або на будь-який інший відкритий захід будь-якого суб’єкта владних повноважень – це буде протиправною дією, що має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

Наприкінці хочеться закликати керівництво судів, керівництво їх апаратів і представників судової охорони слідкувати за змінами законодавства України щодо запровадження карантинних обмежень та недопускати порушення прав журналістів у випадках вираження їх зацікавленості бути присутніми під час судових засідань та виконувати свої журналістські обов’язки.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

АЛЬОНА БЕРЕЗА, регіональна представниця ІМІ у Хмельницькій області

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Позначки:  
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне