ДБР не зібрало достатньо доказів, що на Хмельниччині діяли “чорні” ігрові зали під “дахуванням” правоохоронців

Фото: ІЛЮСТРАТИВНЕ

Територіальне управління Державного бюро розслідувань у Хмельницькому 31 грудня 2020 року закрило кримінального провадження за фактами незаконної діяльності з організації або проведення азартних ігор, лотерей, одержання неправомірної вигоду у великих розмірах і зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364, ч.3 ст. 368, ч. ст. 203-2 КК України).

Про це свідчать відомості з тексту ухвали Хмельницького міськрайонного суду від 1 червня 2021 року, інформує НГП.

За інформацією управління СБУ у Хмельницький області, яка лягла в основу розслідування ДБР, окремі службові особи Головного управління Нацполіції в Хмельницькій області через громадян (всього семеро осіб) сприяли на території області функціонуванню «чорних» ігрових залів без відповідних дозвільних документів. Частина прибутків від незаконного грального бізнесу передавалася співробітникам поліції у вигляді неправомірної вигоди для організації прикриття, постійного оповіщення та інформування про заплановані раптові перевірки інших правоохоронних органів регіону з виявлення та припинення вказаної протиправної діяльності.

Більше того під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій зафіксовано неодноразові телефонні розмови трьох громадян щодо організації і проведення незаконного грального бізнесу. У зазначених розмовах фігуранти кримінального провадження обговорювали прибутки гральних закладів, окремі виграші відвідувачів таких ігрових залів, виплати коштів за виграші, назви азартних ігор суми ставок гравцями – постійними клієнтами ігрових залів та необхідність їх виплати.

Разом з тим, ДБР під час проведення досудового розслідування, яке тривало з травня 2019 року, не здобуло даних, про те, у яких саме гральних закладах на території Хмельницької області здійснювали діяльність у сфері грального бізнесу зазначені особи.

Також у ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій будь-яких даних про те, що так зване «дахування» даних гральних закладів здійснювалося співробітниками правоохоронних органів, а саме ГУНП в Хмельницькій області, в тому числі шляхом одержання неправомірної вигоди, не здобуто.

Зрештою, це стало підставою для слідчого ДБР закрити справу, оскільки відсутній склад кримінального правопорушення.

Крім цього, в ухвалі хмельницького суду сказано, що прокурор звернувся з клопотанням до слідчого судді вирішити долю речових доказів, а саме – конфіскувати в дохід держави купу комп’терної техніки, гральних автоматів, рулеток і готівки, які взимку минулого року було вилучено під час обшуків. Це майно, за твердженням прокурора, використовувалось як засіб чи знаряддя кримінального правопорушення.

Проте суд не отримав достатньо доказів, щоб конфіскувати вказане майно (клопотання прокурора не містить доказів вжиття заходів щодо встановлення власника майна; із постанови слідчого про закриття кримінального провадження випливає, що оглядом матеріалів за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) передачі грошових кошті за гру у відео не видно, будь-якої гри, а також монітору комп`ютера, на якому чоловік, імовірно, здійснює гру, на відеозаписі не видно).

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне