Депутати Хмельницької облради прийняли звернення щодо заборони в Україні діяльності УПЦ (МП)

Фото: Суспільне Хмельницький

Звернення до президента, Верховної ради, Кабінету міністрів, Ради національної безпеки і оборони України щодо заборони діяльності української православної церкви, яка донедавна була структурою Московського патріархату, прийняли депутати обласної ради на 12-тій сесії. Голова обласної ради Віолета Лабазюк розповіла Суспільному: рішення назрівало довго, і нарешті більшістю голосів депутати його проголосували.

Звернення до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Ради національної безпеки і оборони України щодо заборони діяльності української православної церкви, яка донедавна була структурою Московського патріархату, прийняте депутатами обласної ради 8-го скликання на пленарному засіданні 12-ї сесії, містить шість пунктів. Депутати просять прийняти закон «про заборону діяльності російської православної церкви в Україні, піддавати санкціям керівників єпархії, арештовувати їхнє майно й рахунки, які мають бути спрямовані на відбудову України та призупиняти використання громадами УПЦ пам’яток історії та архітектури, каже депутатка обласної ради від фракції “Європейська солідарність” Аліна Коваль.

“Так, винесли портрет Кіріла Гундяєва з офіційного кабінету Онуфрія, але після цього він же приймав там полонених окупантів, благословляв на щасливе повернення додому, без суда, без певних дій. Після проведеного Синоду ми побачили Ізюмську єпархію, яка абсолютно підтримала тих, хто прийшов і окупував, які організували катівні на тих територіях”, — говорить Аліна Коваль.

За словами директорки обласного департаменту інформаційної діяльності, культури і релігій Інни Михайлової, Хмельниччина – лідер у процесі виходу релігійних громад з УПЦ.

“142 громади виявили бажання вийти з УПЦ і у нас уже зареєстровані 111 статутів церков, які перейшли в Православну церкву України. Крім того, в нашій адміністрації знаходиться 17 пакетів документів, які також будуть перереєстровані”, — каже Михайлова.

Депутатка Аліна Коваль наводить іншу інформацію: “Реєстрація не відбувається зовсім. Юридичних прав суб’єктності як юридичних осіб ці громади досі не отримують”.

Інна Михайлова пояснює, чому немає державної реєстрації нових статутів громад.

“Звільнилася людина, яка мала доступ до цього реєстру. І це виключно питання в тому, щоб прийшла нова людина яка наново має отримати доступ до цього реєстру, щоб мати можливість реєструвати статут”, — каже посадовиця.

Депутатка від фракції “Батьківщина” Оксана Каденко говорить: фактів російської пропаганди представниками УПЦ чимало, та реакція на них правоохороннних органів – поодинока. Тому пропонує доповнення: такі релігійні громади загрожують національній безпеці. Із цим доповненням 48 із 51-го депутата, що зареєструвалися на пленарному засіданні сесї, за звернення проголосували. Не підтримали його троє: одна депутатка на момент голосування не перебувала в сесійній залі, двоє від коментарів утрималися.

“Ми знаємо, що є зареєстрований законопроєкт у Верховній Раді про те, щоб депутати на своєму законодавчому рівні, тому що в нас таких повноважень немає, все-таки прийняли рішення”, — каже голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк.

Юристка Руслана Матущак говорить: припинити діяльність релігійної організації може лише суд.

“Коли буде доведено саме причинно-наслідковий зв’язок — які організації допомагали країні-агресору і, можливо, незаконну пропаганду здійснювали — тоді вони будуть нести відповідальність і будуть ліквідовані”, – пояснює юристка.

Загалом же на пленарному засіданні 12-ї сесії обласної ради депутати ухвалили 30 питань порядку денного.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне