Децентралізація: Хмельницька область позбудеться 20 районів. Їх замінять не більше 5 округів

Фото: ngp-ua.info

Учасники і експерти “круглого” столу “Формування нового районного (повітового) поділу у Хмельницькій області” заявили про необхідність розробки нового субрегіонального рівня адміністративно-територіального поділу. Інформує НГП.

Як повідомляє пресслужба ОДА, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко та завідувач кафедри державного управління Українського католицького університету Віктор Борщевський, які є експертами проекту, розповіли учасникам дискусії про своє бачення завершального етапу реформи децентралізації, проаналізували основні проблеми, що виникли у процесі реалізації цієї реформи, основні завдання процесу районування та критерії формування нових субрегіональних одиниць.

Зокрема, вони проаналізували проекти поділу Хмельницької області, розроблені  Мінрегіоном (3 райони) та облдержадміністрацією (5 районів), визначили їх переваги та недоліки. Також вони розповіли про проект поділу, який раніше був розроблений Ігором Коліушком, та представили новий, розроблений із врахуванням зауважень до існуючих.

Запропонований проект нового районного поділу Хмельницької області враховує такі критерії, як чисельність населення, загальну площу території, адміністративний центр та критерії його визначення, кадрову, інфраструктурну та фінансову спроможність органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади здійснювати визначені законом повноваження у повному обсязі. Ним передбачається поділ області на 4 райони.

Як зауважили експерти, жоден з цих проектів не є остаточним, а тому метою сьогоднішнього обговорення є обговорення усіх можливих варіантів, у тому числі й зовсім нових, відмінних від представлених.

Як відомо, згідно з перспективним планом, на території Хмельницької області має бути створено 62 ОТГ. Наразі до 4 районів Хмельниччини – Дунаєвецького, Летичівського, Новоушицького та  Старосинявського, які повністю вкриті ОТГ, додався і Славутський. При цьому залишився лише один район, де не створено жодної ОТГ – Віньковецький.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне