Дозвольте вийти: чи може вчитель не пустити дитину до вбиральні під час уроку?

42
Фото: llt.multycourse.com.ua

Чи може вчитель заборонити учневі вийти під час уроку? Одразу зазначимо, що йдеться не про вийти і піти у справах на невизначений час. А саме про ситуацію, коли дитина справді має таку потребу. Наприклад, щоб піти до туалету чи висякатися.

Як наголошує юристка Ольга Чорна, категорична заборона може мати негативні наслідки й для учня, і для вчителя. Для останнього, зокрема, й юридичні. У судовій практиці відомі випадки, коли наслідком відмови педагога відпустити дитину до вбиральні було звільнення.

Уповноважені органи, до яких мають право звернутися батьки, можуть розглядати факт заборони як «нелюдське поводження» – відмову в задоволенні основних потреб. Що, у свою чергу, порушує вимоги національного та міжнародного законодавства, передусім Європейської конвенції з прав людини.

Зрозуміло, що в зазначеній ситуації не виключені зловживання з боку школярів. Тому вчителі мають приймати рішення з огляду на власний досвід. І пам’ятати при цьому про вимоги законодавства та можливі наслідки.

Нагадаємо, що безкоштовні консультації з правових питань, роз’яснення законодавства (для всіх без винятку категорій громадян), а також безоплатні послуги захисту та представництва в суді (для незахищених категорій громадян) можна отримати в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги. Дізнатися адресу найближчого до Вас центру чи бюро можна, зателефонувавши за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне