“Дитина не ходить, не розмовляє, не сидить, не тримає голову”: хмельничанка судиться з лікаркою, яка приймала пологи

Фото: Суддя Олександр Трембач проводить судове засідання, 8 травня 2024. Суспільне Хмельницький

Мати шестирічного Ореста, Аліна Лоєвська, судиться з лікаркою Хмельницького обласного перинатального центру Аллою Кропивницькою. Медикиня приймала в жінки пологи і не зробила кесарів розтин попри рекомендації медиків жіночої консультації. Сьогодні, 8 травня, відбулося перше судове засідання у справі обвинувачення лікарки в кримінальній справі.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла Аліна Лоєвська.

“Це перше засідання. Шість з половиною років тривало досудове розслідування і от дитині майже сім років, і нарешті ми дочекались першого засідання”, — зізнається Аліна.

У її сина Ореста — ДЦП, епілепсія і набута мікроцефалія.

“Дитина не ходить, не розмовляє, не сидить, не тримає голову і навіть самостійно не ковтає їжу. Він харчується через зонд, який йде у шлуночок через апарати, постійно падає сатурація, він дихає через кисневий концентратор, часто потрапляє у реанімаційне відділення. У дитини починають з часом відмовляти всі органи. І його стан тільки погіршується”, — розповіла мати.

Аліна вважає, що її син в такому стані через отримані під час пологів травми. Адже, з її слів, лікарка обласного перинатального центру, яка приймала в неї пологи, не зробила породіллі кесарів розтин. Хоча медики жіночої консультації давали такі рекомендації, зазначила жінка. Тому подала на лікарку до суду.

“До кримінальної відповідальності в даному випадку обвинувачену вже притягнути неможливо, оскільки минув п’ятирічний строк давності притягнення до цієї відповідальності. Тому подали цивільний позов про стягнення з лікарні. Оскільки Алла Кропивницька була і є працівником цієї лікарні для того, щоб стягнути моральну шкоду і матеріальні збитки, пов’язані з витратами на лікування Ореста”, — розповів адвокат потерпілої Антон Марчук.

На Аліну Лоєвську вдома, крім хворого Ореста, чекають ще двоє менших дітей, та не прийти на перше засідання вона не могла.

“Морально важко. Дуже важко дивитись на людину, яка спотворила твоє життя і вбила твою дитину. Яка живе, але він не живе, він існує. Звичайно, я би хотіла, щоб вона відбувала покарання у найжорстокіший спосіб. Щоб вона більше не працювала лікарем, не приймала пологи. Ця людина не може там працювати, тому що вона псує життя, калічить дітей”, — розповіла Аліна.

Обвинувачена в цій справі лікарка Алла Кропивницька перед судовим засіданням повідомила, що забороняє себе знімати чи фотографувати, а від будь-яких коментарів відмовляється. Причину — не повідомила.

Головуючий на засіданні суддя Хмельницького міськрайонного суду Олександр Трембач на початку засідання розповів, що товаришує з колишнім чоловіком обвинуваченої, тому оголосив про самовідвід.

“Це мій однокурсник, з яким я підтримую товариські стосунки до цього часу. Я вважаю, що є підстави для самовідводу, щоб в майбутньому не виникало в жодного з учасників процесу будь-яких сумнівів щодо упередженості судді”, — зазначив Олександр Трембач.

Потерпіла та її захисник із самовідводом погодилися, і тепер чекають призначення іншого судді в розгляді цієї справи.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Позначки:  
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне