Голосування на Хмельниччині: нестача скриньок та голосування без паспорта

Голосування на Хмельниччині: нестача скриньок та голосування без паспорта
Фото: ОПОРА

Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА. Так, за інформацією спостерігачів на трьох виборчих дільницях Хмельниччини виборці голосуватимуть з однією стаціонарною виборчою скринькою, ще на одній дільниці спостерігач ОПОРИ домігся встановлення другої скриньки.

На дільницях №680760, що у с. Тимків Новоушицького району (ТВО №193), №680307 в с. Слобідка-Шелехівська Деражнянського району (ТВО №191) та №681278 в с. Виноградівка Ярмолинецького району (ТВО №192) наявні по одній стаціонарній скриньці для голосування.

Як пояснили члени дільничної виборчої комісії у Виноградівці, другу скриньку не поставили, оскільки не мали чим її опломбувати.

Фото: ОПОРА

Водночас на дільниці №680452, що в с. Зубарі Ізяславського р-ну (ТВО №189), комісія не хотіла викладати другу скиньку, оскільки в них мало виборців, проте спостерігач ОПОРИ наполіг усунути порушення, тож комісія встановила другу скриньку.

Фото: ОПОРА

Відповідно до ч. 4 ст. 74 Закону України «Про вибори Президента України» кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок – великих (стаціонарних) та малих (переносних). Виборчі скриньки мають розміри і виготовляються з прозорого матеріалу, що визначається Центральною виборчою комісією. МАЛА виборча дільниця повинна мати не менше ДВОХ великих та ДВОХ малих виборчих скриньок, СЕРЕДНЯ – не менше ТРЬОХ великих і ДВОХ малих скриньок, ВЕЛИКА – не менше ЧОТИРЬОХ великих і ТРЬОХ малих скриньок. Виборчі скриньки встановлюються у приміщенні для голосування так, щоб виборці при підході до них мали можливість проходити через кабіни (кімнати) для таємного голосування.

Пізніше на цій ж дільниці громадянин голосував без паспорта. Комісія прийняла рішення видати бюлетень виборцю без пред’явлення паспорта. Виборець проголосував і залишив дільницю. Спостерігачі ОПОРИ повідомили про порушення окружну виборчу комісію.

Відповідно до пунктів 1, 7, 8 частини 2, статті 2 Закону України «Про вибори Президента України» документом, який підтверджує громадянство України, є паспорт громадянина України, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби) та тимчасове посвідчення громадянина України. Ці документи є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях (частина 2, статті 2 Закону України «Про вибори Президента України»). Видача бюлетеня виборцю без пред’явлення паспорта містить ознаки порушення статті 158-1 Кримінального кодексу України, що карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Згідно із ч. 1 ст. 28 Закону України «Про вибори Президента України» основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, в разі його відсутності – заступником голови, а в разі відсутності голови та його заступника – секретарем комісії. На письмову вимогу третини складу виборчої комісії голова виборчої комісії або його заступник зобов’язаний скликати засідання комісії не пізніше наступного дня після отримання такої вимоги. Проведення голосування виборців не є засіданням дільничної виборчої комісії.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне