Голова правління АТ «Хмельницькгаз», аби не отримати підозру, намагався втекти за кордон

Фото: ілюстративне

15 травня цього року Служба безпеки спільно з БЕБ викрила масштабну схему привласнення державного газу на мільярди гривень.

Правоохоронці повідомили про підозру організаторам та учасникам «газового» організованого злочинного угрупування імені Фірташа за частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата або заволодіння майном через зловживання службовим становищем) і частиною 3 статті 209 («відмивання» коштів, отриманих злочинним шляхом)

За даними слідства, до складу злочинної групи входили керівники 22 міськгазів та облгазів, які контролюють левову частку усіх газорозподільних мереж держави.

За даними того ж Бюро економічної безпеки, координував дії цього злочинного клубка директор ТОВ «Регіональна газова компанія» Олексій Тютюнник. За даними слідства, до махінацій і оборудок причетна компанія «ЙЕ Енергія». Саме ця компанія за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «Регіональна газова компанія» та керівниками  22 газорозподільних компаній групи, в тому числі й  керівником Хмельницькгазу,  протягом останніх шести років реалізовували схему заволодіння природним газом і грошовими коштами. При цьому не сплачуючи податки в особливо великих розмірах.

Тобто усі гуртом вони виводили у тіньовий обіг гроші, отримані за постачання газу на покриття виробничо-технологічних витрат. Робили це  за рахунок проведення безтоварних операцій із закупівлі того ж таки газу  та інших абсолютно незаконних операцій. У такий спосіб газ передавався газорозподільним компаніям в обсязі, який в кілька разів нижчий за розмір передоплаченого, а гроші йшли  на рахунки тієї ж «ЙЕ Енергія».

Цікаво, що розбіжність між обсягами газу, щодо закупівлі якого були зареєстровані податкові накладні, та обсягом, який фактично був переданий  відповідно до обліків АТ «Укртрансгаз», лише за 2021 рік становить 183 млн кубометрів на орієнтовну суму 3,4 млрд грн!  А  за 2016–2022 роки  активної діяльності злочинної схеми, збитки державі попередньо перевищують  18 млрд грн.

Серед фігурантів й голова правління АТ «Хмельницькгаз» Михайло Юрченко, який виявився найспритнішим серед усіх, інформує видання Проскурів.

Щоб  не отримати повідомлення про підозру в скоєнні злочину, він  намагався втекти за кордон. Втім переоцінив свої можливості. У пункті пропуску «Краківець» його затримали і вручили повідомлення про підозру.

Фото затримання Михайла Юрченка. Фото з ресурсу ZN.UA

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне