Громадська організація звернеться до правоохоронних органів з приводу збирання коштів з батьків на ремонти в закладах освіти міста

Фото: https://www.slk.kh.ua/

ГО “Захист освітян” повідомила у Фейсбук, що останнім часом активізувався в закладах освіти збір батьківських коштів, попри офіційну заборону міського голови.

НГП

«До нас звернулись батьки Хмельницької ЗОШ № 19, які надіслали скріншот об’яви у вайбері по цьому навчальному закладу (див. скріншот).

Виникає просте питання: за що повинні вносити плату батьки учнів?

Відповідь на це запитання ми вже публікували, але нагадаємо батькам ще раз.

Будівля школи, як і класні кімнати в ній є власністю громади міста (зауважу: власністю не батьків чи учнів, а саме власністю громади міста), яку згідно вимог чинного законодавства повинна утримувати міська влада за кошти громади міста.

Звідки ж беруться кошти на утримання навчальних закладів. Джерел є два: кошти місцевого бюджету і кошти освітньої державної субвенції.

Кошти місцевого бюджету – це кошти, отримані за рахунок наших з вами податків місцевих зборів, тобто кошти, які сплатили у місцеву казну всі мешканці нашого міста.

Таким чином, всі мешканці зібрали кошти на ремонт класу, але з відомих причин батьки набувають статус особливого мешканця, бо в нього навчається дитина, а тому він повинен сплатити за ремонт класу не один, а два рази.

Державна субвенція – це кошти, які додатково надаються навчальному закладу але вже не з міського бюджету, а з загальнодержавного. Розмір субвенції визначається з розрахунку на одного учня в рік.

Я вже казав, що утримання закладів освіти, в тому числі і ремонт класів, оплачується за рахунок бюджетних коштів, які повинні закладатись міською радою під час затвердження бюджету на новий календарний рік, і вони закладаються.

Виникає колізія: бюджетні кошти виділені і за рахунок них буде здійснено ремонт класу. На запитання, куди підуть зібрані батьківські кошти на той самий ремонт, на мою думку, кожен знає відповідь.

Це стосується не тільки ЗОШ-19, ця практика поширена як в школах, так і в дошкільних закладах.

Деякі громадяни міста думають, що мер або Департамент освіти і науки про це не знає, а збирання коштів самодурство керівників. Ні в якому разі! Наша організація неодноразово зверталась з питання поборів в школах як до мера, так і до багатьох очільників Департаменту освіти, але справа залишається на тому ж рівні.

Ми не ставимо перед собою задачі рахувати чужі кошти в чужих карманах, кожен сам повинен вирішити для себе що краще, купити дитині в літній час фрукти, чи утримувати чиновників.

Наша організація з цього приводу обов’язково звернеться до правоохоронних органів» –  йдеться у дописі в соцмережі.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне