I’ll be back або повернення Віталія Гуменюка 4

Фото: з відкритих джерел

На жаль, це не назва нової кінострічки українського виробництва. Віталій Гуменюк більш відомий у ролі головного екологічного інспектора Хмельницької області повертається на свою посаду. І станеться це вже до кінця серпня. Такий карт-бланш посадовцю-пенсіонеру дала постанова Верховного суду від 8 липня 2021 року. Для тих, хто забув, хто ж такий Віталій Гуменюк і чому його чергове повернення у крісло керівника екологічної інспекції Хмельниччини насправді має більше негативного контексту для області і нинішньої «зеленої» влади, спробуємо розповісти далі.

Екскурс в минуле

Екологом Віталій Васильович став у 2011 році. До того він був директором хмельницького обласного підприємства по заготівлях і постачанню палива населенню та комунально-побутовим підприємствам «Облпаливо». А в 90-х керував державним підприємством «Агропрод». Чому ми про це говоримо? А тому, що значну частину родинного майна та нерухомості сім’я Гуменюків (тут йде мова не лише про самого героя, а й про його дочок Ірину та Альону) отримали завдяки плавному доведенню до банкрутства колишнього державного підприємства. Більш детально про те, як Гуменюк наживав свої статки можна прочитати ось тут.

За негласним правилом, що було в 90-х лишається в 90-х. Але це негласне правило якраз і породило одну з найбільших проблем України – олігархів на рівні держави і «князьків» на місцевому рівні. Але всі чомусь впевнені, що велике зло то лише олігархи, а от локальні бюджетні п’явки – то нормальне явище. І якраз історія пана Гуменюка яскраве тому підтвердження.

Чому Гуменюк та екологія поняття протилежні?

У Віталія Гуменюка та його дітей були, так би мовити, родинні інтереси в сфері екології. Їм належить санаторій «Перлина Поділля» в Сатанові. (Якщо ви не ходили за посиланням, то нагадаємо, приміщення цього комплексу Гуменюк будучи директором СЗАТ «Агропрод -ЗПТ» продав власним дочкам у 2004 році). А також база відпочинку «Батьківська хата «Перлина Дністра» у Рудківцях. Обидва об’єкти розміщенні в урізі захисних смуг річок з порушеннями. А ще родина Гуменюків зробила свердловину мінеральної води «Збручанська» на територорії свого санаторію. А вже потім почала узаконювати цей процес. І це попри те, що профільна комісія та науковці були проти і вбачали у цій свердловині загрозу для всього родовища унікальних мінеральних вод.

Усі перевірки, які виїжджали до «Перлини Поділля» нічого не знаходили. Одна з причин, на думку місцевих журналістів, це особливе ставлення Гуменюка до свого керівництва. Так, наприклад, один з колишніх керівників Державної екологічної інспекції України Ігор Яковлєв провів уїк-енд з родиною в «Перлині Поділля». Власне, після цієї поїздки у столиці до Гуменюка питань не виникало.

А ще він був доволі лояльним до порушень екологічного законодавства на теренах області. До прикладу, у 2016 році у Смотрицькому каньйоні, що входить до національного природного парку «Подільські Товтри», вирубували дерева замість розчищення хащів. Громадськість виступила проти. А екоінспектор, який встав на бік громадськості, позбувся роботи. Окрім того в області регулярно виникали спонтанні акції мешканців проти підприємств, які забруднювали повітря (Понінка, Кам’янець-Подільський), воду (Хмельницький, Понінка, Красилів), грунт (Грузевиця).

Окрім того, на ньому «висить» смертельне ДТП. Але суд його виправдав. Це окрема доволі сумнівна історія, бо вбивцею визнали автівку, за кермом якої був Віталій Гуменюк.

Це якщо коротко про здобутки Віталія Гуменюка. Бо насправді, там ще можна говорити про Tesla Model X за більш, ніж мільйон гривень, яку він придбав у США, будинок у Кам’янці-Подільському, який дещо дорожчий за вказану у декларації вартість, але на фоні загальної картини це дрібниці.

Звільнити не можливо поновиться

Так ось «Дєда» (саме так називають Віталія Гуменюка у неформальних розмовах в інспекції та суміжних галузях) з 2011 року звільняли вже три рази. І всі рази він повертався. Через суд. А що це означає? А те, що інспекція мусить виплатити йому кошти за так би мовити вимушений прогул. Нагадаємо, інспекція – державний орган, гроші теж бюджетні.

Але т.в.о. начальника Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов у 2020 році вирішив піти іншим шляхом. Віталію Гуменюку лишався рік до 65-ти років – граничного віку для перебування на державній службі. І власне, тоді відбулась здавалось полюбовна домовленість – пенсію Гуменюк чекає на посаді першого заступника, а ДЕІ України проводить конкурс і призначає нового керівника. На підтвердження цього, Гуменюк пише заяву на переведення 17 лютого 2020 року. 25 лютого він йде у відпустку за власний рахунок на 60 днів, як інвалід ІІ групи. І 26 лютого звертається до ДЕІ України щодо відкликання своєї заяви на переведення. 27 лютого ДЕІ України видає наказ про переведення. Напружились так? Так ось саме це відкликання заяви через кур’єрську доставку і стало підставою для суддів Верховного Суду скасувати попередні рішення судів першої та апеляційної інстанцій і скасувати наказ ДЕІ про переведення.

Суд би мав у своєму рішенні зобов’язати ДЕІ поновити на роботі Віталія Гуменюка, принаймні про це свідчить загально прийнята практика, але ні… Слуги Феміди лише зазначили про скасування наказу. Тобто з урахуванням того, що Віталій Гуменюк вже пенсіонер, в ДЕІ мали все ж простір для дій. І тут все впирається в персоналії. Пам’ятаєте, ми вже говорили про особливі стосунки Гуменюка з столичним керівництвом? Так ось Андрій Мальований, який нині очолює інспекцію на рівні всієї держави, на відміну від Фірсова, людина системна і саме з його мовчазної згоди відбувається ось це чергове повернення, переконують наші джерела.

І не грошима єдиними

Грошова компенсація – це насправді не єдина проблема у поверненні Гуменюка. За великим рахунком, він вже пенсіонер і, як прийшов, так і пішов би. Але в цій історії є ще інший прихований мотив і сам Гуменюк виступає лише засобом для втілення чужих планів.

Пам’ятаєте, що був конкурс на посаду головного екологічного інспектора Хмельницької області? Його виграв Андрій Мартинов. Останній в екологію прийшов давно, і тривалий час був заступником директора Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА. Так ось у 2020 році керівний склад ДЕІ у Хмельницькій області виглядав так: начальник Мартинов, перший заступник Гуменюк. Але після виходу на пенсію, першим заступником став Віталій Філіпчук. І вся гра насправді заради реалізації кар’єрних амбіцій цього чоловіка. Тож логічне питання: хто такий Віталій Філіпчук?

Від землі до екології один крок

Після 13 років на керівних посадах в Держгеокадастрі Віталій Філіпчук переводиться в екологічну інспекцію. Здавалось, що може пов’язувати такі різні напрямки. Не що, а хто. За нашою інформацією, Віталій Філіпчук є протеже заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького. Пов’язує їх не лише багаторічна співпраця в органах Держгеокадастру, а й земляцтво. Замміністра хоч і давно в столиці, але сам родом з Хмельниччини.

Ну ок, і що такого, що Віталій Філіпчук буде працювати в екологічній інспекції Хмельниччини? Що такого, що він буде ймовірно навіть нею керувати? (Пам’ятаєте, Гуменюку вже 65 років і бути держслужбовцем він більше не може). У Філіпчука доволі дивне реноме. «Комерсант на держслужбі», – так описав нам Віталія Філіпчука один з наших співрозмовників. «Я намагався отримати два гектари для ведення особистого селянського господарства, але мені відмовили. Потім порадили звернутись до першого заступника неформально, мовляв, за певну суму можна питання вирішити. Я відмовився і досі суджусь з Держгеокадастром», – продовжує наш співрозмовник.

«Боротьба з корупцією», «люди не з системи», які ще основні тези на виборах просували “слуги народу”?

Дивні зв’язки

Попри усю скромність офіційної декларації пана Філіпчука там ми не знайшли жодної згадки про Toyota Land Cruiser 150 , 2020 року випуску. Нею він щодня приїжджає на роботу в екологічну інспекцію. Ціни на такий позашляховик на вторинному ринку нині стартують від 1,3 мільйона гривень. Зареєстрована ця автівка на ТОВ “Лагодинецьке”. Директором там виступає Віталій Долюк. Теж проживає у Ладовицях і (ого яка несподіванка!) працював в Держгеокадастрі в Красилові. У 2017 році активно шукав роботу. І ось це насправді доволі цікавий період у трудовій біографії пана Долюка.

Як йдеться у кримінальному провадженні щодо зловживання службовим становищем посадовими особами Держгеокадстру, у 2017 році за змовою посадових осіб Держгеокадастру було відчужено земельних ділянок на понад шістсот тисяч гривень. Відбувалось все за звичною схемою: різні люди звертались в Держгеокадастр із заявами, щоб отримати 2 гектари на ведення особистого селянського господарства, виділені земельні ділянки вони одразу продавали потрібній людині. Але у цій історії ділки допустили помилку і видали землю тим особам, які вже раніше отримували землю, чим і порушили норми земельного кодексу. Так ось усі ці ділянки після виділення і “скупив” Віталій Долюк. Суд наклав на них арешт, тож при всьому бажанні “замісти сліди” не вдалось. Після цієї оборудки вже колишній працівник Держгеокадастру і нинішній власник землі на понад півмільйона гривень шукає роботу. Дивно? Так. А ще дивніше, що саме у цей період він розпочинає одразу кілька бізнесів: ТОВ “СОНЯЧНИЙ РАЙ”, ТОВ “ПРОСКУРІВ НАФТА”ТОВ “ЛАГОДИНЕЦЬКЕ” . А ще пан Долюк настільки добра людина, що купує на одне із своїх підприємств ТОВ “ЛАГОДИНЕЦЬКЕ” автівку за 1,3 мільйона гривень і віддає її Віталію Філіпчуку, який офіційно до цієї фірми нічого немає. Так, ту саму Toyota Land Cruiser 150 , 2020 року випуску.

Добре, приховані статки та незадекларований бізнес – цим нікого вже не здивуєш. Тільки навіщо Філіпчуку екологічна інспекція? Часом не для того, аби стати другим Віталієм Гуменюком, який про довкілля думав виключно з позиції власної вигоди?

І на підсумок просто хочеться запитати Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського, на Хмельниччині колись почнуть справді дбати про екологію та захищати природні ресурси, а не чиїсь приватні інтереси? Хоч якісь шанси є, що керувати цим напрямком в області будуть професіонали, для яких доброчесність не порожній звук?

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне