Як і де у Хмельницькому працюють “Пункти Незламності”

Фото: Суспільних Хмельницький

11 стаціонарних “Пунктів Незламності” запрацювали у Хмельницькому. Роботу розпочали також мобільні пункти. Про це Суспільному розповів заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок. За його словами, у випадку зникнення в багатоповерхівках газу й тепла, навчальні заклади з твердопаливними котельнями також прийматимуть людей.

Чим зараз можна скористатися у пунктах незламності та де їх знайти у Хмельницькому, дізнавалась команда Суспільного.

Місцевий житель Антон Ященко користується вайфаєм біля мобільного пункту незламності, чоловік каже інтернет по місту зараз слабкий. У пункті інтернет без пароля, каже чоловік.

От стою роблю платежі. Вайфай супер, я через усе місто біг сюди, щоб покористуватися вайфаєм. Ніде немає, не знаю чому. Вдома важко, вчора з сьомої ранку до сьомої вечора не було світла, відповідно, немає ні зв’язку, ні інтернету. Але, нічого страшного. Вночі було світло”, — сказав Антон.

Позмінно в мобільному пункті незламності щодня чергують надзвичайники. Один із них слідкує за роботою електрогенератора та теплової пушки. В наметі чергує командир відділення Державної служби з надзвичайних ситуацій Антон Танасов. За його словами, тут є вайфай, мікрохвильова піч, три спальних місця та сидячі. Вчора пункт відвідали тисяча людей.

“Сьогодні близько 50-60 людей скористалися мобільним пунктом. Найчастіше заходять зарядити телефон. Випити чаю, може, просто зігратися. Їжу поки ніхто не грів. Тут ми можемо зробити чаю. Є можливість зарядити гаджети, телефони, інші якісь пристрої, повербанки”, — розповів Антон Танасов.

Начальник управління цивільного захисту населення та охорони праці Хмельницької міської ради Валентин Карван розповідає, що таких пересувних пунктів обігріву у Хмельницькому є кілька.

“Пункт є в районі пляжу, де у нас аварійно-рятувальна станція. Біля кінотеатру “Шевченка”. Як в пересувних, так і стаціонарних пунктах наявні резервні джерела живлення, тобто генератори”, — каже Валентин Карван.

11 стаціонарних пунктів обігріву облаштували у Хмельницькому, зокрема у приміщеннях управляючих муніципальних компаній, розповідає заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок. Там можна зарядити телефони та зігрітися, окрім них, за словами Василя Новачка, облаштують такі пункти й у навчальних закладах. Їх буде у 20.

“Це будуть зовсім іншого рівня пункти й будуть відкриватися тільки в тому випадку, якщо протягом доби у Хмельницькому не буде тепла. Інші пункти, це будуть школи, це будуть садочки, які розміщені безпосередньо навколо котелень, які мають твердопаливні котли. До тих твердопаливних котлів поставлять генератори, які заживлять потужні насоси”, — каже чиновник.

В одному із вже діючих стаціонарних пунктів обігріву зараз працює електрогенератор, він живить світлові лампи. Є, зокрема, місця для зарядки телефонів, обігрівач та дитяча зона, розповідає заступник директора одного із комунальних підприємств Олександр Буняк: “Пункти обігріву будуть наразі працювати щодня, в тому числі у вихідні дні. Ми працюємо у робочі дні щодня до 17:00. У п’ятницю до 16:00. Відповідно, у суботу та неділю також будемо працювати з 8:00 ранку до 16:00-17:00 дня”.

Ще не користувалася послугами пункту обігріву місцева жителька. Жінка каже, світло у будинку вимикають періодично: “Заряджала телефон більшість увечері, десь після 23:00 з’являється світло. Заряджаю телефон, заряджаю ліхтарики й бойлер можу під’єднати, підігріти водичку”.

Василь Новачок розповів адреси пунктів обігріві внесуть в онлайн карту Пунктів Незламності.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне