Як у Хмельницькому витрачають ковідну тисячу

Фото: https://suspilne.media/

Ковідну тисячу на віртуальну картку до кінця року отримають ті люди, котрі подали заявку до 19 грудня. Про це Суспільному розповіла головна спеціалістка обласного відділу цифрової трансформації та культури Вікторія Остапюк. За її словами, аби отримати кошти, потрібно мати дві вакцинації, застосунок “Дія” на телефоні та залишити запит на віртуальну картку в одному із обслуговуючих банків. Де можна витратити одну тисячу гривень від держави, дізнавалося Суспільне.

Свою ковідну тисячу жителька обласного центру Анна Кушнір планує витратити у басейні. Каже, відвідує його раз на тиждень: “Восени отримала другу вакцину, зареєструвалася нещодавно в додатку “Дія”, вирішила отримати тисячу гривень. Десь після 19 числа подала запит на оформлення тисячі гривень, на наступний день зарахувалися, і так як я ходжу в басейн, я вирішила витратити саме на заняття в басейні”.

Завідувач басейну спортивно-культурного центру “Плоскирів” Олег Юрчак каже: код підприємства підтримується програмою єПідтримка, тому відвідувачі можуть оплатити послуги віртуальною карткою. “Ми перевіряли це через банк, в нас наш код підходить під цю програму. В нас вже близько 20 людей скористалися цією карткою, цією тисячею. Вони розраховувалися як одноразово, так і купляли сертифікати для відвідування нашого басейну”, – каже Олег Юрчак.

Коштами з віртуальної картки можна скористатися також в театрі, придбавши квитки на вистави, розповідає директор обласного академічного музично-драматичного театру імені Михайла Старицького Андрій Ковальчук: “Можна прийти в театр Старицького і через пост-термінал розрахуватися за квитки на вистави театру. Людина це може зробити онлайн, все це працює. В нас 10 чоловік вже так і зробили, прийшли і витратили тисячу на підтримку театру”.

Пост-термінал в театрі знаходиться в касира, який здійснює продаж квитків на виставу, говорить працівниця театру Марина Бортник-Гулевата. Каже, при оплаті за виставу віртуальною карткою відвідувачі мали проблеми: “Для усіх нас це нова система, нові умови оплати, ми самі експериментуємо, пробуємо. І так само глядачі, коли до нас приходять, вони не знають, як застосунок встановити собі на телефон, як налаштувати карточку на оплату ПайПас. Але всі працівники та адміністратори театру начиталися інформації, як це робиться, тому ми з радістю допомагаємо нашим глядачам”.

Розрахуватися ковідними грошима можна через Пай-Пас.

Головна спеціалістка обласного відділу цифрової трансформації та культури Вікторія Остапюк розповідає, як отримати ковідну тисячу в застосунку “Дія”: “Насамперед, люди мають отримати дві вакцини. Після того встановити додаток “Дія” на телефоні. У одному із банків отримати карту, це спеціальна картка єПідтримки. І за допомогою неї перейти у застосунок “Дія” та залишити запит. Люди, котрі залишили запит до 19 грудня, вони уже до кінця року отримають кошти. Ті, які зроблять це після нового року, отримають після нового року”.

У новому році, каже Вікторія Остапюк, планують ввести нововведення: “Планують зробити таку можливість, щоб люди могли фізичною картою розраховуватися. Тобто, буде онлайн-банкінг, і можна піти у відділення банку і отримати фізичну карту. Це якраз буде зручно для пенсіонерів і для людей, які не хочуть реєструватися у “Дії”.

Вікторія Остапюк говорить: ковідну тисячу люди можуть витратити у таких установах: книжкові магазини, кінотеатри, театри, спортзали, музеї, концерти, залізничні квитки та авіаквитки по Україні. З першого січня люди старше 60 років можуть використати також у аптеках.

За словами Вікторії Остапюк, усю суму коштів необхідно використати протягом чотирьох місяців з дня надходження тисячі. У разі не використання кошти повертаються до державного бюджету.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне