Як в Славуті рятують пам`ятку національного значення

Фото: https://suspilne.media/

Славутську пам’ятку архітектури національного значення кінця 18-го століття «Торгові ряди» відтворив у бронзовій мініатюрі художник та скульптор Костянтин Сапошко. Ідею подала славутчанка Людмила Сідлецька, вона ж стала й меценаткою цього проєкту. Скульптуру встановлюють поряд із залишками справжніх торгових рядів.

Про це Суспільному розповів художник та скульптор Костянтин Сапошко.

Бронзова скульптура завдовжки 15 сантиметрів, завширшки вісім з половиною та заввишки 4 сантиметри – мініатюрна, але точна копія славутської пам’ятки архітектури національного значення «Торгові ряди» кінця 18-го століття в вигляді підкови – розповідає скульптор Костянтин Сапошко. За його словами, найдовше працював над макетом із пластиліну – близько тижня.

«Пропрацювати кожен виїм, вікно та арку – це достатньо кропітка та ювелірна робота. Я задоволений, і мені цікаво далі розвивати цю тему і працювати в цьому напрямку. Відкриття якоїсь нової грані мене, як особистості», – розповів Костянтин Сапошко.

Біля мініатюри – гривня в натуральну величину. Скульптор каже: монета доречна до торгових рядів, дотична до торгівлі та каже, що слід робити із цією гривнею.

«Добре потерти, збільшиться його особистий дохід», – каже скульптор.

За його словами, ідею створити мініатюру торгових рядів подала славутчанка Людмила Сідлецька.

«Історично це була торгова площа, це було серце нашої Славути. Тут вирувало життя, тут жили всі наші славутчани. Рід князів Сангушків – вони займалися такою, виробничою, діяльністю, було багато в нас виробництв в самому місті. І все продавалося – так, тут, на ринковій площі», – розповіла меценатка Людмила Сідлецька.

Людмила не лише подала ідею, а й спонсорувала проєкт. Скільки витратила – не розповідає. Каже – їй також допомагали місцеві. З її слів, скульптуру встановили поруч справжніх торгових рядів – чи того, що від них залишилося.

«Ця будівля була придбана приватним підприємцем, і він використовував їх вже як склади», – каже меценатка.

Торік працівники обласного департаменту культури звернулися в прокуратуру й поліцію, було відкрите кримінальне провадження за фактом незаконного руйнування та забудови пам’ятки гаражами – розповідає заступниця начальника обласного управління культури Валентина Лукашук.

«Наразі призначена експертиза, і ми очікуємо на позитивне вирішення цієї справи. Після експертизи ми вже будемо розуміти, яка шкода була нанесена пам’ятці та, відповідно, які наслідки будуть для власника», – розповіла Валентина Лукашук.

Хмельницький краєзнавець Валерій Напиткін зібрав старовинні фотографії пам’яток Славути та колишнього району, видав ілюстрований альбом та створив 3-Д моделі, в тому числі й торгових рядів. Каже: робив заміри саме перед забудовою споруди.

«Встиг, тому що буквально через три місяці після того, як я переміряв для книги, для 3-Д моделі, вони були затиньковані, частина була знесена, і, на жаль, цієї пам’ятки в тому вигляді, в якому вона могла бути – немає», – розповідає краєзнавець.

За його словами, торгові ряди можна було зберегти.

«Однозначно можна було. Це стосується не тільки Славути, це взагалі питання про охорону пам’яток і в області, і в Україні», – розповідає Валерій Напиткін.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне