Які обмеження для населення передбачає запровадження режиму надзвичайної ситуації

Фото: https://zik.ua/

Сьогодні Кабінет Міністрів України запровадив на всій території нашої держави режим надзвичайної ситуації. Чим він відрізняється від надзвичайного стану, які правила і обмеження передбачає, пояснюють юристи системи безоплатної правової допомоги.

Режим надзвичайної ситуації вводиться за рішенням Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування. Підставою для впровадження такого режиму є виникнення надзвичайної ситуації з тяжкими наслідками, тож його мета – не допустити розповсюдження надзвичайної ситуації та ліквідувати її наслідки. Цей режим має тимчасовий характер.

У разі тимчасового введення режиму надзвичайної ситуації в такому ж режимі починає діяти єдина державна система цивільного захисту. Управління системою здійснює КМУ, а безпосереднє керівництво діяльністю – Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Відповідно до статті 30 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування за поданням відповідних головних державних санітарних лікарів у межах своїх повноважень у разі виникнення чи загрози виникнення або поширення особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб можуть запроваджувати у встановленому законом порядку на відповідних територіях чи об’єктах особливі умови та режими праці, навчання, пересування і перевезення, спрямовані на запобігання та ліквідацію захворювань та уражень.

Поліція у режимі надзвичайної ситуації може проникнути до житла чи іншого володіння особи без вмотивованого рішення суду в невідкладних випадках, пов’язаних із рятуванням життя людей та цінного майна під час надзвичайних ситуацій; може обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць і автомобільних доріг під час надзвичайних ситуацій, якщо це необхідно для забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони життя і здоров’я людей; може вимагати від особи (осіб) залишити визначене місце на певний строк або заборонити чи обмежити особам доступ до визначеної території або об’єктів, якщо це необхідно для забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони життя і здоров’я людей.

Треба розуміти, що режим надзвичайної ситуації порушує нормальні умови життєдіяльності людей задля збереження їх життя, здоров’я та безпеки.

За порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням стаття 325 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність. Водночас недотримання умов режиму надзвичайної ситуації та небажання змінювати свій звичний графік життя може фатально позначитися на здоров’ї та житті наших близьких.

Надзвичайний стан може бути введений лише у разі виникнення особливо тяжкої пандемії коронавірусу COVID-19 на загальнодержавному рівні, що створює загрозу життю і здоров’ю значних верств населення. Надзвичайний стан в Україні або в окремих її місцевостях вводиться тимчасово (до 60 діб) Указом Президента України, який підлягає затвердженню Верховною Радою України протягом двох днів з моменту звернення Президента України.

Зазначимо, що отримати правову консультацію в період карантину можна, написавши на електронну пошту khmelnytskyi1.khmelnytskyi@legalaid.km.ua або зателефонувавши на номер Хмельницького місцевого центру з надання БВПД: (0382) 65-77-88.

Правову допомогу система БПД надає також за безкоштовним номером 0 800-213-103, через месенджер ФБ-сторінки, на інстаграм-сторінці системи БПД.

Актуальні правові консультації доступні у правничій вікіпедії WikiLegalAid та на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога», обговорити їх можна у чаті – https://t.me/ualegalaidchat.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне