Яким був рік для хмельницьких медійників: підсумки та плани

Фото: авторки

Завершується ще один нелегкий рік для українців. Завершується нелегкий рік і для медійників. Останні, хоч і наповнені оптимізмом та бажанням працювати далі, найбільше чекають перемогу.  Ми підвели підсумки медіароку на Хмельниччині, згадали найбільш важливі регіональні медіа-події цього року, підвели підсумки реєстрації хмельницьких суб’єктів у сфері медіа, поговорили із самими медійника про рік та плани на майбутнє, згадали результати моніторингів ІМІ та, звичайно, ж пригадали, як органи публічної влади комунікували з медійниками в 2023 році.

Реєстрація за новим медійним законодавством

Нацрада з питань телебачення та радіомовлення від 31 березня до 31 жовтня 2023 року зареєструвала вісім суб’єктів у сфері медіа, що працюють на Хмельниччині. Серед них два онлайн-медіа, п’ять друкованих медіа та один провайдер аудіовізуальних сервісів.

Серед регіональних онлайн-медіа реєстрацію пройшли два видання: Незалежний громадський портал (ФОП Олексюк Вадим Миколайович, інформаційне, громадське-політичне інтернет-видання) та “Поділля News” (власниця Лямзіна Олена Володимирівна, новинний вебсайт).

Серед друкованих медіа зареєструвалися ПП “Редакція газети “Подолянин” (м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області), ПП “Редакція газети “Життя Теофіпольщини” (смт Теофіполь Хмельницької області), ПП “Редакція газети “Вісник Деражнянщини” (м. Деражня Хмельницької області), ПП “Городоцький районний телерадіопресцентр” (м. Городок Хмельницької області) та ПП редакція газети “Долонька” (с. Нігин Хмельницької області). Також був зареєстрований один провайдер аудіовізуальних сервісів – ТОВ “Телерадіокомпанія “Вікторія”. Він транслюватиме 67 теле- і радіоканалів за кабельною аналоговою технологією в Красилові Хмельницької області.

Співпраця з владою та перешкоджання роботі медійників

 Найбільш неочікуваним та неприємним випадком року, що минає, була ситуація із Хмельницькою обласною військовою адміністрацією. Мова йде про випадок, коли в Хмельницькому журналістку з оператором місцевого медіа ЖАР.INFO не пустили в Хмельницьку ОВА. Тоді вони хотіли отримати коментар першого заступника Сергія Тюріна щодо про допомогу постраждалим жителям села Грузевиця унаслідок російського обстрілу. Однак ця історія не отримала свого логічного завершення, адже поліція, яка отримала заяву від знімальної групи, перенаправила документи до Держбюро розслідувань, а вони – до Нацгвардії України.

Однак цим Хмельницька ОВА не обмежилась і 19 жовтня не запросила на брифінг першого заступника голови Сергія Тюріна щодо створення Нетішинської міської військової адміністрації всіх медійників. Там були лише обрані медіа, а саме телевізійники та деякі онлайн-медіа, яким повідомили про його проведення в телефоном. 

Якщо ж говорити про загальну температуру комунікації обласної адміністрації та медійників, то вона не покращилась. Група для медійників, яку ведуть представники органу державної влади, досить рідко наповнюється повідомленнями. На незручні питання адміністратори можуть не реагувати днями. Єдине, що активно там працює, так це запрошення на заходи, які досить часто мало пов’язані із роботою самого органу держвлади. Після брифінгу у жовтні, на який не запросили всіх медійників, загалом не було організовано жодного заходу, де б журналісти могли поспілкуватися з теперішнім керівництвом Хмельницької області.

Якщо говорити про комунікацію Хмельницької міськради та медійників, то вона значно краща. Не ідеальність стосується запрошень на сесії, які в цьому році або не надсилались журналістам, або ж надсилались досить пізно. В 2023 році Хмельницька міська рада спромоглася провести сесію у черговому форматі та завчасно повідомити всіх зацікавлених осіб про це тільки один раз. Останнє ж сесійне засідання було знову в позачерговому форматі.

Однак на фоні мінусів, є і плюси. По-перше, відновилась робота постійних депутатських комісій Хмельницької міськради, на які тепер також можуть потрапити медійники. Однак тут одразу є мінус – про ці засідання, на жаль, також не зовсім завчасно інформують. Однак, якщо говорити про останні декілька місяців, то інформація розміщується хоча б переддень самого засідання. В цьому році продовжилась і практика організації преспідходів Хмельницького міського голови після сесійних засідань.

Практика роботи із медійниками Хмельницької облради за цей рік докорінно не змінилась. Медійників в індивідуальному форматі повідомляють про сесійні засідання. Онлайн-трансляції цих засідань до цього часу не відновили, як і не ведеться їх запис.

Доступ до публічної інформації та суди

 Журналісти редакції ЖАР.INFO відправили 19 квітня 2023 року інформаційний запит до Хмельницької міськради, в якому просили надати акти обстежень всіх (споруд) середніх навчальних закладів для встановлення можливості використання для укриття населення, як найпростішого укриття, що розташовані в місті Хмельницький. 25 квітня запитувачка отримала відмову. Щоб отримати інформацію, редакція зверталась до Хмельницького окружного адміністративного суду, який задовільнив позов редакції, визнав протиправною бездіяльність виконавчого комітету Хмельницької міської ради та зобов’язав розглянути інформаційний запит видання.

Однак Хмельницька міська рада знову надала відмову. Редакція знову була змушена звертатися до суду, після отримання відмови в наданні інформації про стан укриттів вже у двох навчальних закладів. 18 вересня 2023 року Хмельницький окружний адміністративний суд задовольнив частково позов редакції: визнав протиправною відповідь виконавчого комітету Хмельницької міськради в частині посилання на зарахування запитуваної інформації до службової, яка належить до інформації з обмеженим доступом. Разом з тим, відмовив у її наданні. Не погоджуючись із рішенням суду, редакція подала апеляцію до Сьомого апеляційного адміністративного суду, який залишив рішення першої інстанції без змін.

Профільний відділ Хмельницької міської ради відмовився надавати журналістці видання ЖАР.INFO Світлана Русіна висновки структурних підрозділів до проєктів рішень, що були в порядку денному чергового сесійного засідання міськради 24 вересня. Журналістка того дня відвідувала позачергове сесійне засідання та готувала за його результатами матеріал.

Доступ до публічної інформації та Омбудсман

Цього року в регіоні відмовляли в наданні інформації й інші розпорядники. Всі ці випадки вдалось успішно оскаржити до Уповноваженого Верховної ради з прав людини.

Так, хмельницьке видання ЖАР.INFO в травні цього року звернулося до 13 міських рад Хмельниччини із запитами щодо надання інформації про їхні закупівлі на потреби оборони. Відповідь надали 10 міських рад, хто вчасно, хто з відтермінуванням розгляду. Однак три міські ради, а саме Хмельницька, Старокостянтинівська та Нетішинська, з посиланням на чинне законодавство про введення воєнного стану відмовилися надати запитувану інформацію. Редакція звернулася зі скаргою до уповноваженого ВРУ з прав людини та вже на початку липня отримала інформацію.

Також після оскарження до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Чорноострівська селищна рада (Хмельницька область) надала виданню ЖАР.INFO інформацію про розподіл грошової допомоги мешканцям села Грузевиця, які постраждали від ворожої атаки 13 травня 2023 року.

Представниця ІМІ в Хмельницькій області Альона Береза ще 10 листопада надіслала на офіційну електронну адресу Нацради з питань телебачення і радіомовлення запит із проханням надати інформацію щодо кількості зареєстрованих на Хмельниччині медіа. Медіарегулятор замість розгляду запиту за п’ять робочих днів кваліфікував його як звернення, щоб збільшити строк розгляду. Після спілкування по телефону з канцелярією регулятора наступного дня інформацію надіслали.

Вже у грудні цього року Держпідприємство “Хмельницька обласна служба єдиного замовника” відмовилося надати журналістам місцевого видання ЖАР.INFO документи на ознайомлення про відбудову об’єктів на Херсонщині. Видання знову ж таки одразу направило скаргу до Омбудсмана і вже 22 грудня 2023 року отримало листа від розпорядника з повідомленням, що із запитуваними документами можна ознайомитись у них в приміщенні 26 грудня.

Моніторинги та їх результати

За цей рік ІМІ тричі проводив свої моніторинги. В липні було проведено дослідження стрічки п’яти найбільш популярних онлайн-видань. З головних висновків – медіа у своїй стрічці найчастіше писали про надзвичайні події, ДТП, кримінальні провадження та судові вироки. Опісля цього висвітлювали новини про повномасштабну війну та горе, яке вона приносить, а також про життя ВПО та про волонтерські ініціативи на території Хмельниччини.

В нещодавньому моніторингу акцент дослідження був направлений на рівень висвітлення новин (місцевий, національний та міжнародний) та лише потім досліджувалась тематика місцевих новин. Серед новин, що зустрічались у новинній стрічці медіа, найбільше в було місцевих або регіональних новин (93%). Новини ж національного характеру становили менше 4%. Якщо ж говорити про тематику місцевих новин, то моніторинг показав, що вони продовжували стосуватись найчастіше кримінальних та надзвичайних подій. Опісля цього медіа писали про місцеву політику, економіку та соціальні проблеми, а також про соціальні наслідки війни.

Кількість джинси та кількість неналежно маркованої реклами в хмельницьких медіа збільшилася в порівнянні з довоєнним періодом. Партійна політична джинса відсутня, водночас медіа розміщують джинсу від керівництва області. Втім, контрагітацію в онлайн-медіа, як мінімум, у цей період не розміщували.

Під час проведення моніторингу роботи телеграм-каналі було проаналізували контент п’яти найбільших пабліків за кількістю підписників на Хмельниччині в липні 2023 року. Із головних висновків цього моніторингу: там не завжди можна знайти посилання на джерело інформації, не завжди розміщується посилання на медіа, в яких пабліки брали інформацію. У більшості випадків багато комерційної реклами і вона не завжди належно маркується. Лише зрідка тв телеграм-каналах вказані контакти реальних адміністраторів, з якими можна вийти на зв’язок. У більшості випадків контакт можливий лише з ботами, які підв’язані під телеграм-канал.

Зрадники в Хмельницькій області

В 2023 році журналіста з Хмельниччини засудили до 5 років ув’язнення за державну зраду з конфіскацією всього майна, крім житла. Про це в червні цього року повідомив Офіс генерального прокурора. За даними прокуратури, чоловік належав до числа проросійських експертів і політичних оглядачів, які активно співпрацюють з нині підсанкційними українськими ЗМІ, що належали керівнику забороненої політичної партії ОПЗЖ.

Засуджений працював як позаштатний кореспондент та був автором публікацій у державному російському пропагандистському інформагентстві.

Виставка та публічні заходи

У Хмельницькому понад місяць, з 11 серпня до 12 вересня 2023 року, перебувала виставка про злочини Росії проти журналістів “Війна ще не закінчилася”. На стендах вуличної виставки The War Is Not Over Yet були показані історії та світлини журналістів, операторів, фотографів, фіксерів, які загинули, були поранені або опинилися у полоні з 24 лютого 2022 року.

Стенди виставки розміщувались в центральній частині Хмельницького, неподалік кінотеатру імені Шевченка. Сотні хмельничан та гостей міста вже змогли її побачити. Відвідували виставку і місцеві медійники.

Махов у Хмельницькому (мав би бути тут проїздом на Бакоту зі своєю коханою), а він на фотках серед загиблих журналістів. Якось дивно так це все. Сьогодні був забіг пам’яті загиблих Героїв, а Саша бігав теж таке“,  відреагувала на один зі стендів журналістка Анастасія Сбродова в інстаграмі.

Організаторами виставки виступили Інститут Масової Інформації (приймала виставку в Хмельницькому регіональна представниця ІМІ) Український ПЕН, Центр прав людини ZMINA, Національний музей Революції Гідності та Премія імені Георгія Ґонґадзе.

Бесіду-застереження “Вивчай та розрізняй” про медіаграмотність для викладачів та студентів Хмельницького базового медичного фахового коледжу 25 жовтня 2023 року прочитала регіональна представниця ІМІ та журналістка ЖАР.INFO Альона Береза разом із журналістом Харківського антикорупційного центру та хмельницького видання “Є” Павлом Новиком в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці.

Захід відбувся з нагоди Міжнародного тижня відкритого доступу та Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності.

Чого хочуть медійники, які працюють на Хмельниччині

Сайт Незалежний громадський портал (НГП)  – один  тих, хто у 2023 року пройшов реєстрацію у Нацраді з питань телебачення та радіомовлення як онлайн-ЗМІ. Про це повідомили представниці ІМІ в самій редакції.

«У 2023 році читацька аудиторія суттєво збільшилась, розширилась її географія. Наступного року НГП продовжить спільну роботу зі ЗМІ сусіднього регіону з грантового проєкту, а також планує зосередитись на соціальній тематиці», – йдеться у відповіді на прохання ІМІ до медійників.

Власниця сайту Поділля NEWS Олена Лямзіна повідомила, що якщо порівнювати з 2022 роком, у 2023-му колектив сайту працював більш стабільно, як емоційно, так і інформаційно, визначивши для себе пріоритети редакційної політики в умовах війни. При цьому суттєвих коректив та нововведень на сайті вони не запроваджували.

«У другій половині 2023 року почали роботу над двома грантів, один з яких отримали від ІМІ, і сподіваємося успішно їх завершити до кінця поточного року. Також під кінець року досягли мети та піднялися на 1 місце за кількістю переглядів (за даними similarweb.com). Також у 2023 році два матеріали здобули призові місця у двох конкурсах журналістських робіт. У 2024 році плануємо не збавляти темпів, продовжувати працювати відповідно до редакційної політики, утримуватися на верхніх сходинках рейтингів та збільшувати кількість читачів», – розповіла власниця сайту Поділля NEWS Олена Лямзіна.

За інформацією видання ХМ-ІНСАЙД, упродовж 2023 року, як і в 2022-му, вони змістили акценти у своїй роботі з економіки й політики на військово-патріотичну тематику. На сайті онлайн-медіа писали про наслідки російської агресії, мотивуючі історії військових і внутрішньо переміщених осіб, про міцний гуманітарний тил у громадах Хмельниччини.

«Аби читачі отримували корисну інформацію для себе, давали матеріали про те, де і яку соціальну, психологічну, юридичну допомогу можна отримати. Цілу серію матеріалів про потужну гуманітарну підтримку високо оцінили й на обласному конкурсі журналістських робіт, ми — серед переможців», – розповіли у виданні у відповідь на прохання ІМІ.

«Подовжуємо, наскільки це зараз можливо, висвітлювати діяльність органів влади й місцевого самоврядування, хоча стикнулися з тим, що дуже багато інформації, яка раніше була відкритою, зараз або прихована, або закрита, й отримати доступ до неї непросто. До того ж, на жаль, ще є чимало новин кримінального характеру і вони – затребувані», – додали в редакції ХМ-ІНСАЙД.

Як повідомили у редакції, справжнім фінансовим викликом за ці майже два роки для них стало зменшення реклами як одного з ключових джерел доходів будь-якого медіа. Водночас, 2023 рік приніс їм тисячі нових читачів, нові проєкти, нові партнерські взаємини.

«Колектив натхненно продовжує працювати. І навіть збільшуватись. Тож маємо на майбутнє амбітні плани та ідеї. Але найбільше очікуємо головної сторінки видання, макет якої вже розробили до ДНЯ ПЕРЕМОГИ. Тримаємо його відкладеним. Віримо, що зовсім скоро він змінить статус на “опублікований”», – поділилися своїми найамбітнішими планами у ХМ-ІНСАЙД.

Замість висновків

Рік для медійників Хмельницької області видався не зовсім легкий. Від почався з продовженням блекаутів, продовжився незначним відновленням рекламного ринку та пошуком додаткового фінансування у вигляді грантової підтримки. Останню медійники Хмельниччини змогли отримати і від Інституту масової інформації. Також впродовж року фіксувалась відсутність якісної комунікації з органами публічної влади, суди,ігнорування запитів та навіть небажання надавати коментарі. Однак це все не зламало регіональні редакції, які продовжували і продовжать працювати та вірити в перемогу у війні проти РФ.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

 Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне