Яким був цей рік для журналістів на Хмельниччині?

Яким був цей рік для журналістів на Хмельниччині?
Фото: з відкритих джерел

Добігає до свого завершення досить не легкий рік як для журналістів, так і для українців, а і для всього людства загалом. Невідома до того хвороба, швидкі темпи її поширення, карантинні обмеження, локдаун – це все з чим зіткнулись усі ми  в 2020 році. Але і за таких умов та з дотриманням карантинних обмежень журналісти кожного дня продовжували виконувати свою місію – інформувати українців про всі події, що відбувались кожного дня. Таку ж місію кожного дня виконували і журналісти на Хмельниччині.

Однак не в усіх журналістів на Хмельниччині цей рік був насичений лише перешкодами, що створило поширення коронавірусної інфекції, деякі з них зіткнулись і з перешкоджанням своїй діяльності. Мова йде про випадок, що стався із журналісткою в місті Красилові (Хмельницька область).

Наприкінці березня 2020 року продавець масок напав на знімальну групу телеканалу NewsOne під час проведення журналістського розслідування. Внаслідок нападу журналістці наклали гіпс на руку. Наразі справа розглядається у Старокостянтинівському районному суді Хмельницької області. Відкрите судове засідання призначене на 24 грудня 2020 року.

На початку червня 2020 року скандальним також був візит Президента України Володимира Зеленського на Хмельниччину, адже журналістів багатьох друкованих та онлайн-медіа не акредитували обласна адміністрація на висвітлення цього робочого візиту, який тривав два дні. Тоді пресслужба Хмельницької облдержадміністрації повідомила, що через карантинні обмеження вони акредитували лише місцеві телеканали, а всім іншим будуть надані відеоматеріали про візит. Ці пояснення виглядали на той момент досить смішно, оскільки сам Президент не дотримувався карантинних обмежень під час свого візиту. Спочатку він зібрав значну кількість містян навколо себе, коли прогулювався центральною вулицею Хмельницького, а потім ще й випив кави усередині приміщення кав’ярні, яка тоді мала обслуговувати клієнтів лише на виніс. На жаль, тоді наші журналісти не згуртувались, як, до прикладу, їх колеги на Херсонщині, та не бойкотували висвітлення цього візиту. На Хмельниччині лише деякі редакції зробили заяви про цю ситуацію.

Не обійшлося в цьому році і без оскарження дій деяких розпорядників публічної інформації, які ігнорували інформаційні запити чи відмовлялись розглядати запити журналістів за видуманими підставами. Протягом 2020 року регіональна представниця уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва розглянула два звернення журналістів з Хмельницької області щодо порушення їхнього права на доступ до інформації. Право на доступ було відновлено, розпорядники після отриманих роз’яснень розглянули запити на публічну інформацію та надали запитувану документацію.

Фінішним акордом цього року стала зустріч ІМІ із керівництвом поліції області. Під час зустрічі обговорено питання щодо стану розслідувань правопорушень проти журналістів, питання співпраці ЗМІ з поліцією в Хмельницькій області. Найважливіше досягнення цієї зустрічі – поліція Хмельницької області висловила готовність організовувати нагальні наради із залученням регіональної представниці ІМІ та місцевих журналістів щодо скоєних злочинів проти представників засобів масової інформації.

Отже, загалом рік був важким, однак, на щастя, не настільки насиченим на перешкоджання роботі журналістів на Хмельниччині, що не може наразі не радувати. Водночас ми не виключаємо, що якісь випадки могли залишитись без розголосу, а тому закликаємо всю журналістську спільноту в Хмельницькій області в наступному році виходити з нами на контакт та повідомляти про всі порушення – про відмови в акредитації, про відмови розгляду запитів чи їх ігнорування, про недопущення до засідань колегіальних органів чи публічних заходів. Лише публічністю ми зможемо разом подолати всі бажання посадовців щось приховати від пильного та прицільного погляду журналіста чи журналістки на Хмельниччині.

В новий рік – з новими силами, з новим натхненням, з новими здобутками та без перешкоджання журналістській діяльності!

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки FreedomHouse

 

АЛЬОНА БЕРЕЗА, регіональна представниця ІМІ у Хмельницькій області

 

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Позначки:  
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне