Ялинки в законі, або як не принести до оселі «ялинку-нелегалку»?

Фото: https://khmeln.dei.gov.ua/

Чим менше часу залишається до Нового року, тим частіше ми починаємо замислюватись над придбанням головного новорічного атрибуту – ялинки. Купити «лісову красуню» можна у Державних лісогосподарських підприємствах. По-перше, це дешевше, ніж на “чорних ринках” та більш гуманно до природи. Окрім можливості придбання ялинки напряму в лісгоспах, можна буде придбати дерева у роздрібній торгівлі – на ринках, ярмарках тощо. Тут головне обрати “правильну” ялинку.

Легальні ялинки вирощують в спеціальному державному лісгоспі. У випадку, якщо ялинку або сосну вирощено на власній або орендованій земельній ділянці, документами, що підтверджують законність походження дерева, можуть бути документи на право власності на земельну ділянку або право постійного користування земельною ділянкою та довідка з органу місцевого самоврядування з інформацією про походження лісопродукції.

Щоб перевірити походження ялинки, слід звернути увагу на маркування дерева. Варто знати, що в легальної ялинки обов’язково має бути чіп, а на ньому написаний номер, перевірити який можна на сайті https://open.ukrforest.com/. Також можна завантажити додаток для Android та ввести номер ялинки. Відсутність або несхожість даних може свідчити про підробку та незаконний обіг лісових насаджень.

Нагадуємо, що Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області регулярно проводяться рейди щодо контролю за  дотриманням порядку придбання та збуту хвойних насаджень в передноворічний період, а в разі виявлення правопорушення, винні особи можуть бути притягнуті не тільки до адміністративної, а й до кримінальної відповідальності. Тож, значно простіше і безпечніше легально купити новорічну ялинку, аніж пробувати незаконно рубати хвойне дерево.

Звертаємось до громадян із проханням, у разі виявлення фактів незаконних порубок новорічних красунь, або їх реалізації  повідомляти на телефон «Гарячої лінії» Інспекції за номером (0382) 70-28-39.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне