Є вікна і двері. Хмельницька влада пояснила, чому не переходитиме на тотальне встановлення у транспорті системами кондиціонування

Фото: Віталія Тараненка / https://ngp-ua.info/

Виконком Хмельницької міської ради має намір відхилити електронну петицію щодо обладнання громадського транспорту системами кондиціювання та опалення, яка набрала необхідну кількість голосів.

В е-петиції пропонувалося заборонити купівлю транспортних засобів для здійснення пасажирських перевезень на маршрутах загального користування у Хмельницькому без встановлених заводами виробниками систем кондиціювання та опалення та зобов’язати перевізників обладнати весь діючий громадський транспорт вищевказаними системами.

Крім того, наголошувалося на введені знижувального коефіцієнту вартості проїзду в транспорті, в якому відсутнє опалення в зимовий період чи кондиціювання в літній і затвердити нормативні показники температури в транспортному засобі для кожної пори року.

“Безперечно, позитивні ефекти від використання кондиціонерів в громадському транспорті очевидні – починаючи від особистого комфорту і закінчуючи зниженням ризиків отримання теплового удару в жарку пору року, проте кондиціонери осушують повітря, що пов’язано з основними принципами роботи цих приладів. В результаті повітря стає сухим та може бути шкідливим для слизових оболонок та дихальних шляхів людини”, – заявила хмельницька влада.

При цьому, одразу пояснила, чому це не можливо тотально реалізувати у громадському транспорті Хмельницького. Так, головною умовою досягнення очікуваного результату від роботи кондиціонера є закрите приміщення (салон транспортного засобу). Водночас принцип кондиціювання полягає в охолодженні наявного в приміщенні повітря.

“В салонах транспортних засобів, які використовуються для перевезення пасажирів на маршрутах нашого міста, де відстань між зупинками становить 400-600 метрів, а максимальна – не більше 800 метрів, досягнути бажаного результату досить складно: як тільки температура в салоні після посадки/висадки пасажирів нормалізується, на наступній зупинці двері знову відчиняються і щойно охолоджене повітря виходить назовні. Також, в спекотну погоду пасажири, не відчуваючи бажаного охолодження повітря, відкривають вікна. При цьому об’єм теплого повітря в салоні транспортного засобу знову збільшується, що  призводить до неефективної роботи кондиціонера та збільшенню енерговитрат”, – зауважено у проєкті рішення виконкому.

Крім того, досить суттєвою є різниця вартості транспортних засобів з кондиціонерами та без них. З огляду на це, переконана міська влада, купівля транспортних засобів з системами кондиціювання або ж встановлення таких систем на вже існуючі транспортні засоби та подальша їх експлуатація при затвердженні нормативних показників температури в транспортному засобі залежно від пори року, є неможливою та недоцільною, оскільки:

  • відсутні законодавчо встановлені норми щодо обладнання міського громадського транспорту кондиціонерами;
  • використання кондиціонерів може суттєво збільшити вартість проїзду в громадському транспорті, при тому, що ефективність їх роботи буде мінімальною.

“Слід зазначити, що всі транспортні засоби, які залучаються до перевезення пасажирів на автобусних та тролейбусних маршрутах загального користування в місті Хмельницькому обладнані системами опалення. На частині тролейбусів встановлені конвектори для додаткового обігріву салонів”, – додається у проєкті рішення.

Джерело: НГП

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне