Індекси споживчих цін у Хмельницькій області: які продукти подорожчали?

11
Фото: news.agro-center.com.ua

Індекс споживчих цін по області та Україні (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м.Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях) в березні 2019р. порівняно з попереднім місяцем становив 100,9%, з початку року – 102,0% та 102,4% відповідно. Про це інформує прес-служба Головного управління статистики у Хмельницькій області.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в області в березні зросли на 0,4%. Найбільше подорожчали овочі та фрукти (на 4,2% та 3,5% відповідно). Серед овочевої продукції суттєвого підвищення зазнали ціни на капусту – на 35,8%, навпаки, дешевшою на 6,9% стала ріпчаста цибуля. На 1,6–0,4% збільшились ціни на рибу та продукти з риби, цукор, м’ясо птиці, хліб, кондитерські вироби з цукру та борошна, макаронні вироби, кисломолочну продукцію, сири, вершкове масло. Водночас на 5,7–0,4% подешевшали яйця, молоко, рис, свинина, сметана, соняшникова олія, безалкогольні напої.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 1,0%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,4%, алкогольні напої – на 0,7%.

Одяг і взуття подорожчали на 10,2%, зокрема, одяг – на 11,0%, взуття – на 9,3%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,2% відбулося за рахунок збільшення тарифів на каналізацію на 2,8%, водопостачання – на 1,0%, плати за оренду житла – на 0,5%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,2% в основному спричинено подорожчанням проїзду у залізничному пасажирському транспорті на 4,6%. Разом з тим на 1,9% знизились ціни на автомобілі.

У сфері зв’язку ціни зросли на 2,0% через підвищення абонентної плати за послуги мобільного зв’язку на 5,3%.

Серед інших товарів та послуг суттєво подорожчали ритуальні та фінансові послуги (відповідно на 11,2% та 10,6%). Водночас знизились ціни на туристичні послуги – на 3,3%, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації – на 3,0%.

Зовнішня торгівля товарами Хмельницької області в січні–лютому 2019 року

У січні–лютому 2019р. обсяги експорту та імпорту товарів становили відповідно 98,2 млн.дол. США і 58,5 млн.дол. Порівняно з січнем–лютим 2018р.  експорт  збільшився  на  14,7%  (12,5  млн.дол.),  імпорт, навпаки, зменшився  на 3,0% (1,9 млн.дол.).  Додатне  сальдо  зовнішньої  торгівлі  товарами становило 39,7 млн.дол. Коефіцієнт покриття експортом імпорту дорівнював 1,68.

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 101 країни світу.

Обсяг  експорту  товарів  до  країн  Європейського Союзу збільшився порівняно з січнем­–лютим 2018р. на  32,5% та становив 59,7 млн.дол., або 60,8% від загального обсягу експорту.

Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Нідерландів, Іспанії, Німеччини, Польщі, Італії.

Серед інших країн світу найбільше експортувалися товари до Єгипту, Туреччини, Марокко.

У загальному обсязі експорту товарів порівняно з січнем–лютим 2018р. збільшилась частка зернових культур; жирів та олій тваринного або рослинного походження; залишків і вiдходів харчової промисловості; овочів; цукру і кондитерських виробів з цукру. Натомість зменшилась частка електричних машин; молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду; насіння і плодів олійних рослин; пластмас, полімерних матеріалів.

Імпорт товарів з країн Європейського Союзу зменшився проти січня–лютого 2018р. на 2,7% та становив 31,3 млн.дол., або 53,4% від загального обсягу.

Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Німеччини, Польщі, Литви.

Серед інших країн світу найбільші імпортні поставки товарів надходили з Китаю, Саудівської Аравії, Туреччини, Російської Федерації, Білорусі.

У загальному обсязі імпорту товарів збільшилась частка засобів наземного транспорту, крім залізничного; електричних машин; добрив; палив мінеральних, нафти і продуктів її перегонки. Зменшилась частка механічних машин; пластмас, полімерних матеріалів; цинку i виробів з нього; чорних металів.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне