Хмельниччина отримала 35 млн.грн. на забезпечення шкіл якісним інтернет-зв’язком

Фото: www.adm-km.gov.ua

Україна стала на шлях розвитку цифрових технологій, а тому розбудова оптоволоконних мереж та впровадження передових технологій передачі даних, що дозволяють отримати доступ до швидкісного інтернет-зв’язку – це важлива і необхідна інвестиція. Саме на цьому наголосила заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина на робочій нараді за участю представників найбільших інтернет-провайдерів області, що відбулася 31 липня в ОДА.

Зустріч була організована задля обговорення та оцінки спроможності надавачів інтернет-послуг реалізувати проект з підключення до світової мережі найбільших шкіл області, що розташовані у сільській місцевості. До участі в ній також долучилися т.в.о.заступника голови облдержадміністрації Сергій Ткачук, директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Пенюшкевич, представники Департаментів освіти і науки та економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА.

www.adm-km.gov.ua

Як пояснила Світлана Павлишина, ще навесні відповідно до постанови Кабміну, область отримала значні кошти субвенції з державного бюджету на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти. У їх числі – і 35 млн. грн. на підключення до інтернету загальноосвітніх навчальних закладів. Особлива увага зверталася на кількість учнів, що навчаються у закладі, а також чи він зараз є або у перспективі має бути опорним. Також, згідно постанови, до переліку можуть бути включені лише ті школи, у яких навчається не менше 100 учнів. Департамент освіти і науки, відповідно до вимог цієї постанови, визначив перелік із 254 шкіл, які потребують підключення. З них виділено було 6 закладів І черги, 18 – ІІ черги та 230 – ІІІ черги.

Разом з тим, постанова чітко регламентує, що кошти мають бути виділені на підключення до мережі з швидкістю передачі даних не менше 100МБ. Оптимальним варіантом досягнення такої швидкості є підключення до оптоволоконного кабелю. Саме тут, за словами Світлани Андріївни, і виникла основна проблема, шляхи вирішення якої вже декілька місяців шукають в ОДА. У багатьох населених пунктах такі кабелі не прокладені, а норми постанови виписані таким чином, що не дозволяють використовувати кошти на підведення оптоволокна. Очікувалося, що до постанови можуть внести необхідні зміни, аби ця колізія була усунута, однак наразі у зв’язку з політичними процесами в державі, цього найімовірніше не станеться.

www.adm-km.gov.ua

“Саме тому ми вирішили зібрати вас тут усіх, аби почути можливі варіанти розв’язання цієї проблеми, – сказала заступниця голови, звертаючись до представників інтернет-провайдерів. – Ми маємо дуже значний фінансовий ресурс, але якщо не вирішимо, яким чином забезпечити виконання всіх вимог постанови, то освоїти ці гроші не зможемо і змушені будемо в кінці року повернути їх до державного бюджету. Єдиний шлях, який ми зараз бачимо – це просити вас оцінити можливість прокладання лінії зв’язку до населених пунктів за ваш кошт. Ми прекрасно розуміємо, що це дуже нелегке питання, яке потребує фінансового обґрунтування. Однак, прошу пам’ятати, що це інвестиція у майбутнє вашого бізнесу, адже з розвитком електронних послуг, електронного урядування, запровадженням нових освітніх методик, та врешті-решт і зацікавленням побутових споживачів у якісному інтернет-зв’язку, конкуренція на цьому ринку тільки зростатиме.”

Сергій Ткачук, підтримуючи думку Світлани Павлишиної додав, що вперше в історії нашої держави, питання ставиться так, щоб гроші були вкладені у технології, які дозволять нам розвиватися, а не наздоганяти вимоги часу, як це зазвичай буває. До того ж мова йде про досить великі населені пункти, де буде не лише школа, а декілька інших гарантованих бюджетних споживачів, як то амбулаторія, ЦНАП, будівля органу місцевого самоврядування.

“Зараз все більше мешканців села виявляють бажання мати доступ до Всесвітньої павутини. І знаю, що навіть враховуючи, що це не дуже дешеве задоволення, якість послуги залишає бажати кращого. Впевнений, що люди швидко оцінять якість зв’язку, і ви отримаєте можливість залучити чималу кількість споживачів з приватного сектору”, – зауважив він.

www.adm-km.gov.ua

Далі учасники зустрічі обмінялися своїми думками щодо реалізації цієї ідеї. У ході розмови обговорили ризики та можливі шляхи їх мінімізації, окремі деталі оснащення безпосередньо приміщень навчальних закладів, а також розглянули можливість використання бездротових технологій передачі даних. Як зауважив один із представників провайдерів, їх фірма зараз працює над аналогічним проектом у сусідній Тернопільській області, тому перспектива реалізації задуманого є досить реальною, але для цього потрібні конкретні розрахунки.

Після перемовин вирішено було, що уже найближчими днями на розгляд провайдерів представлять перелік усіх навчальних закладів з напрацьованого переліку, а також плани будівель та деталізацію щодо необхідності облаштування внутрішніх мереж, аби вони моли виконати усі розрахунки щодо вартості такого підключення та надати остаточну відповідь, чи готові фірми до роботи в цьому проекті. Після цього домовилися провести ще одну зустріч у такому ж форматі.

Повідомляє сайт Хмельницької облаcної державної адміністрації

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне