Хмельниччина: у школі роздавали газету з агітацією та радили педагогам звернути увагу на кандидата

Фото: www.oporaua.org

У робочий час в одній зі шкіл Віньковецького району на Хмельниччині відбулась зустріч педагогів із депутатом районної ради і водночас довіреною особою кандидата на пост Президента України Руслана Кошулинського. Під час зустрічі депутат роздавав газету з агітацією та радив звернути увагу на кандидата, якого представляє. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Візит депутата Старосинявської районної ради від ВО «Свобода», який також є довіреною особою кандидата в Президенти України Руслана Кошулинського (ТВО №191), Юрія Кравчука до Пилипо-Олександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів на Віньковеччині відбувся 13 лютого у першій половині дня. Його супроводжував депутат Віньковецької районної ради Анатолій Любий.

Інформацію про візит опублікували на сторінці ВО “Свобода” Хмельницька обласна організація.

www.oporaua.org

Як заздалегідь повідомили вчителям у відділі освіти Віньковецької РДА, мета візиту – провести урок патріотичного виховання для старшокласників. На “Уроці мужності” йшлося про події Революції Гідності, учасником якої був Юрій Кравчук. Однак після уроку гість попросив зібрати вчителів школи. Під час бесіди з педагогами, яка тривала перерву і частково урок – з 10:45 до 11:15, Юрій Кравчук роздавав спецвипуск газети “Всеукраїнське об’єднання Свобода”, який повністю присвячений кандидатові на пост Президента України Руслану Кошулинському та містить, зокрема, розлоге інтерв’ю з політиком, його біографію, публікацію «7 причин віддати голос за Руслана Кошулинського». На останній шпальті видання вказано, що його замовником є кандидат на пост Президента України Кошулинський Р. В., а також зазначено інші вихідні дані, які повинні містити друковані матеріали передвиборної агітації відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України».

www.oporaua.org

Крім того, виступаючи перед вчителями, депутат зазначив: «Зверніть увагу на кандидатуру Руслана Кошулинського» і розповів, як на місцевих виборах у 2015 році агітував за теперішнього міського голову Хмельницького, теж представника ВО «Свобода», у перемогу якого мало хто вірив.

Після зустрічі Юрій Кравчук зі своїми супутниками вирушив у іншу школу району.

Зазначимо, що аналогічні уроки патріотичного виховання уже відбулися у трьох школах Деражні, в Старокостянтинові та Віньківцях. Відповідна інформація є на сторінках у Facebook Юрія Кравчука та ВО “Свобода” Хмельницька обласна організація.

Утім, наголошує Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, у Законі України «Про освіту» є пряма норма, яка забороняє керівництву  навчальних закладів  залучати працівників закладів освіти до участі в заходах, організованих  політичними партіями (об’єднаннями). Про це йдеться у статті 31 Закону. До того ж Міністерство освіти і науки України підготувало листа «Щодо недопущення політичної агітації у закладах освіти» №1-9/407 від 26.06.2018 р., у якому зазначено: «Міністерство засуджує розміщення будь-якої партійної агітації у закладах освіти, проведення політичних акцій та залучення до них учасників освітнього процесу. Просимо вжити дієвих заходів щодо недопущення у закладах освіти політичної агітації, просування політичного брендингу та використання приміщень закладів освіти для розміщення громадських приймалень».

Треба також нагадати, що відповідно до ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області
тел.: 097 935 13 90
e-mail: popyk@opora.org.ua

Повідомляє сайт Громадянської мережі ОПОРА

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне