Хмельниччина: в складі ТВК відбулось 132 заміни

Фото: https://pravdainform.com.ua/

Від початку роботи територіальних виборчих комісій на Хмельниччині й до 4 жовтня в їхньому складі відбулося 132 заміни.

Про це свідчить аналіз ОПОРИ. Своїх представників змінювали 34 партії. Найчастіше вдавалися до ротацій місцеві організації партій «Голос», «Слуга народу», «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя»  та «За майбутнє».

Станом на 4 жовтня на сайті ЦВК оприлюднено 15 постанов, відповідно до яких змінювався склад ТВК Хмельницької області. Згідно з цими постановами в ТВК Хмельниччини відбулося 132 заміни. Своїх членів змінювали 34 партії із 42, представлених у комісіях. Підстава замін – внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Найчастіше ротації відбувалися в складі Кам’янець-Подільської районної ТВК (14), Кам’янець-Подільської та Ізяславської міських ТВК (по 12), Хмельницької районної ТВК (11), а також Хмельницької обласної, Дунаєвецької та Славутської міських ТВК (по 10).  По 8 осіб замінили у Нетішинській та Городоцькій міських ТВК, по 7 – у Шепетівській та Волочиській міських ТВК, по 6 – у Хмельницькій та Старокостянтинівській міських ТВК,  по 4 – у Шепетівській районній та Красилівській міській ТВК. Найменше ротацій зафіксовано в Полонській (2) та Деражнянській (1) міських ТВК.

У ТВК Хмельниччини змінювали як звичайних членів комісій, так і керівний склад, іноді й по кілька разів. Так, голів ТВК змінювали 11 разів: у Хмельницькій обласній, Шепетівській районній ТВК, Волочиській, Ізяславській, Старокостянтинівській, Городоцькій, Полонській, Кам’янець-Подільській та Нетішинській міських ТВК; заступників голів – 6: у Кам’янець-Подільській районній ТВК, Дунаєвецькій, Славутській, Старокостянтинівській, Кам’янець-Подільській та Шепетівській міських ТВК; секретарі – 9 разів: в Хмельницькій обласній, Хмельницькій районній, Ізяславській, Шепетівській, Волочиській, Кам’янець-Подільській та Славутській міських ТВК.

Найбільше подань про заміну своїх представників до ТВК надійшло від політичних партій «Голос» (20), «Слуга народу» (15), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (11), «Опозиційна платформа – За життя» (9) та «За майбутнє» (9).

https://www.oporaua.org/

Зафіксовано випадок, коли за кілька днів після заміни членкиню ТВК знову повертали в комісію. Так, Аллу Вінскевич від партії «Рідне Закарпаття» відповідно до постанови ЦВК №281 від 18 вересня 2020 року замінили на Ольгу Назаренко. А вже постановою ЦВК №291 від 23 вересня 2020 року Ольгу Назаренко замінили на Аллу Вінскевич.

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Крім того, як зазначено у цій статті, повноваження членів ТВК припиняються достроково і з інших причин: у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії; припиненням його громадянства України; вибуттям на період до дня виборів за межі відповідної адміністративно-територіальної одиниці, що унеможливлює виконання обов’язків члена комісії; реєстрацією його кандидатом у депутати місцевої ради, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови; реєстрацією його довіреною особою кандидата в депутати або кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови; відмовою від складення присяги члена комісії; порушенням присяги члена виборчої комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов’язків, засвідчене не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить; систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування; набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення; набуттям ним членства в іншій виборчій комісії будь-якого рівня, що здійснює підготовку та проведення місцевих виборів; визнанням його судом недієздатним або безвісно відсутнім; виявленням обставин, що позбавляють особу права входити до складу виборчої комісії; його смертю або оголошення його померлим.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне