Хмельницька АЕС отримала ліцензію на право експлуатації першого енергоблока у понадпроектний термін

Фото: www.adm-km.gov.ua

25 липня 2019 року Хмельницька АЕС отримала ліцензію на право експлуатації першого енергоблока у понадпроектний термін. Голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорій Плачков урочисто вручив президенту НАЕК «Енергоатом» Юрію Недашковському ліцензію на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока № 1 ВП «Хмельницька АЕС».

Підставою для видачі документа став позитивний висновок державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки, звіту з періодичної переоцінки безпеки, який було розроблено у відповідності до Загальних вимог щодо продовження експлуатації енергоблоків АЕС у понадпроектний строк за результатами здійснення періодичної переоцінки безпеки.

У грудні 2018 р. закінчився проектний термін експлуатації енергоблока №1 ХАЕС. Для проведення комплексу робіт з продовження терміну експлуатації енергоблок було виведено в планово-попереджувальний ремонт (ППР), тривалістю 257 діб. За період ППР виконані заходи з модернізації, реконструкції, замінено обладнання, яке відпрацювало проектний ресурс, на сучасне, що відповідає усім вимогам безпечної експлуатації енергоблока ХАЕС. Наразі тривають передпускові випробування.

Відповідно до процедури з продовження терміну експлуатації, розроблено Звіт з періодичної переоцінки безпеки енергоблока – основний документ, який було представлено на розгляд громадськості регіону розташування ХАЕС. Проведення громадських слухань – завершальний етап процедури ліцензування першого енергоблока ХАЕС. Згідно із діючим законодавством України, прийняття таких важливих рішень як продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС, відбувається за участі громадськості.

Постановою Колегії Держатомрегулювання від 18 липня 2019 року № 5 «Про продовження експлуатації енергоблока № 1 Хмельницької АЕС у понадпроектний термін за результатами періодичної переоцінки безпеки» прийнято рішення схвалити висновок державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку № 1 та визнати обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблоку в термін до наступної періодичної переоцінки безпеки енергоблока № 1 ВП «Хмельницька АЕС» – 13 грудня 2028 року.

23 липня цього року на засіданні Ліцензійної комісії Державної інспекції ядерного регулювання України з розгляду питання щодо переоформлення ліцензії ДП «НАЕК «Енергоатом» на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока № 1 ВП «Хмельницька АЕС» проголосували за переоформлення відповідної ліцензії.

Генеральний директор Хмельницької атомної електростанції Микола Панащенко відзначив, що продовження експлуатації першого енергоблоку станції є визначною подією для подальшого розвитку ХАЕС.

«Переконаний, що колектив Хмельницької АЕС впорається із виконанням усіх ліцензійних умов», – підсумував Микола Панащенко.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне