Хмельницька обласна лікарня успішно долучилася до трансплантації органів

Фото: ілюстративне

У Хмельницькій області збільшують можливості безкоштовної трансплантології. Обласна лікарня успішно долучилася до трансплантації органів, провівши кілька вдалих операцій.

Обласні медики пройшли чималий процес підготовки, аби приступити до таких операцій.

Ми готувались два роки. По-перше, це підготовка кадрів. Потрібно було пройти спеціалізацію по трансплантології – а це один рік навчання. Далі ми асистували на десятках операцій колег, готували трансплант-координаторів, лабораторне обстеження, – розповідає директор обласної лікарні Яків Цуглевич.

Попри війну, в Хмельницькому провели трансплантацію печінки, а згодом – і нирки. І з гордістю кажуть, що всі пацієнти добре перенесли хірургічне втручання та післяопераційний період. Медики практикують обидва існуючі типи донорства внутрішніх органів: прижиттєве і посмертне.

При прижиттєвому донорстві можна взяти один з парних органів або його частину і пересадити іншому пацієнту. Посмертне донорство – це коли після констатації незворотної втрати функцій головного мозку, смерті мозку виконується пересадка органу від померлої людини, – розповідає хірург-трансплантолог Олексій Підмурняк.

В Україні на законодавчому рівні дозволено проводити пересадку серця, легень, підшлункової залози, печінки, нирок, рогівки, кишківника, матки, селезінки, верхніх кінцівок та кісткового мозку. Держава повністю забезпечує всім необхідним лікарню, відтак пацієнтам пересадка органів та усе медикаментозне забезпечення надається безоплатно.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне