Хмельницька школярка перемогла у всеукраїнській олімпіаді з екології

Фото: Суспільне Хмельницький

Значення зелених насаджень для міста досліджувала хмельницька дев’ятикласниця Софія Скрипник у науковому проєкті, який приніс їй перемогу на всеукраїнській олімпіаді з екології. Зокрема, каже дівчина, розкрила в роботі функції шумопоглинання і утримання пилу деревами. З чемпіонкою наукових досліджень і її наставником поспілкувалися кореспонденти Суспільного.

Учитель біології Хмельницького навчально-виховного комплексу № 4 Валерій Віркун розказує, як вирішити екологічну задачу. Це уміння, каже, необхідне не лише в навчальному процесі, а й для участі в олімпіаді.

Разом з учителем розв’язує завдання дев’ятикласниця Софія Скрипник. Вона розповіла, що цього року виграла всеукраїнську олімпіаду з екології з проєктом “Екосистемні послуги вуличних насаджень урбоекосистем та їх оптимізація” на прикладі Хмельницького.

“Були думки, що я, напевне, не впораюся з цим, дуже багато нових термінів, які потрібно було запам’ятовувати, висловлювати правильно свою думку, відстоювати свою думку. Був, напевне, навіть страх. Але згодом був перший етап, потім другий, і ти дізнаєшся ще більше про свій проєкт. І тобі все легше і легше його відстоювати”, – пригадує школярка.

Науковий проєкт, який приніс Софії перемогу на всеукраїнській олімпіаді з екології. Суспільне Хмельницький

На першість у всеукраїнській олімпіаді, за словами вчителя Валерія Віркуна, разом із Софією претендували більше трьох десятків учнів. Те, що його вихованка покаже високі результати, каже, йому підказало педагогічне чуття: “При будь-якому науковому дослідженні має бути відповідальність, старанність, мають бути розумові здібності, має бути бажання, внутрішнє прагнення до перемоги. Усі ці риси характеру зібралися в Софійці”.

Любов до природи і наук, які її вивчають, каже Софія, успадкувала від батьків – учителів біології і хімії.

“У мене вдома дуже багато енциклопедій. Коли на канікули до бабусі приїжджала, вона також вчителька хімії та біології, у неї була шафа з різними енциклопедіями, і я в дитинстві дуже полюбляла ходити на поле і збирати й засушувати в гербарій квіточки”, – каже Софія.

Змалечку любить природу і педагогічний наставник Софії – Валерій Віркун, який навчає дітей біології 32 роки. Про себе розповідає: “Виріс у сільській місцевості, а зв’язок з природою більш чуттєвий у дитини з села. І, напевне, це було головним таким моментом вибору фаху вчителя біології. Вагався між вчителем географії і біології, бо там і там природнича наука. Перемогла біологія”.

Учитель біології Валерій Віркун розказує, як вирішити екологічну задачу. Суспільне Хмельницький

На перемозі у всеукраїнській олімпіаді з екології Софія Скрипник разом із наставником зупинятися не планують, і хочуть свої наукові дослідження закріпити на практиці.

“Ми досліджували саме послугу шумопоглинання, утримання пилу, утримання важких металів, клімоутворюючий фактор досліджували. Дослідили, що необхідні певні оптимізаційні заходи, вони недорогі, і хотілося б цей поки теоретичний проєкт втілити, матеріалізувати у нашій тергромаді”, – ділиться планами Валерій Віркун.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне