Хмельницький обласний протипухлинний центр отримав підтримку депутатів щодо придбання необхідного обладнання

Фото: https://ngp-ua.info/

Народні обранці від Хмельниччини підтримали звернення головного лікаря обласного протипухлинного центру до голови Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування щодо виділення коштів з держбюджету для придбання лінійного прискорювача. Про це повідомив народний депутат від фракції «Слуга народу» Юрій Заславський під час виїзного засідання Комітету у Хмельницькому.

«Хмельницький обласний протипухлинний центр – заклад, який потенційно може рятувати тисячі життів як пацієнтів з Хмельниччини, так і пацієнтів з областей усього західного регіону, – заявив народний депутат. – Наразі ж там лікування проводиться на старому, малоефективному та небезпечному обладнанні. Воно має великі об’єми опромінювання, внаслідок чого здорові тканини одержують високі дози радіації, а це веде до виражених променевих реакцій і ушкоджень. У той же час лінійний прискорювач, яким зараз користуються у всьому світі,  дозволяє сформувати потрібне поле опромінювання і направити пучок опромінення в пухлину, що зводить негативну дію на здорові тканини до мінімуму».

Як зазначив під час засідання комітету Головний лікар ХОПЦ В’ячеслав  Мороз, сам апарат  коштує 58 млн грн, проте з підготовчими та будівельно-монтажними роботами вартість проекту складає майже 83 млн грн.

https://ngp-ua.info/

«Наш протипухлинний центр має суттєву перевагу для встановлення лінійного прискорювача, зокрема у нас вже облаштовані спеціальні каньйони і підготовлена проектно-кошторисна документація для реалізації проекту, – підкреслив В’ячеслав  Мороз. – Це дозволить уникнути додаткових затрат для підготовки приміщення».

За його словами, щороку в області 2850 пацієнтів потребують променевої терапії. Проте враховуючі відсутність необхідного обладнання у Хмельницькій області, хворі змушені отримувати лікування в інших областях або за кордоном за власні кошти.  Вартість такого лікування в середньому становить 100 тис. грн на одного пацієнта. Таким чином, люди, які не спроможні профінансувати власне лікування, приречені на скорочення тривалості життя.

Нещодавно відповідний запит до МОЗ України вже направляв народний депутат, голова обласного осередку партії «Слуга народу» Сергій Мандзій. І хоча цей запит поки що не отримав очікуваної реакції від Міністерства, перемовини з цього питання тривають.

Юрій Заславський підкреслив, що депутати, які представляють Хмельниччину, будуть піднімати це питання на рівні фракції «Слуга народу» і зроблять все можливе, щоб знайти необхідні кошти для придбання лінійного прискорювача.

Інформує НГП

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне