Хмельницький рибоохоронний патруль провів заходи щодо попередження явищ задухи

11
Фото: khm.darg.gov

Зима – один з найскладніших періодів для жителів водойм. При значній товщині льоду зменшується кількість води у водоймах, а сніг заважає проникненню сонячного світла. Всі ці чинники призводять до зниження вмісту кисню у воді, який необхідний для нормального виживання водних біоресурсів. Як наслідок – у водоймах виникають заморні явища.

За інформацією прес-служби патруля, 5 лютого 2019 року задля попередження явищ задухи на Щедрівському водосховищі, що у Летичівському районі робітники спеціального товарного рибного господарства провели профілактичні заходи. Акція проходила під контролем спеціалістів відділу іхтіології та регулювання рибальства Управління Держрибагентства у Хмельницькій області.

Основним методом боротьби із задухою є насичення води киснем. Тому на водоймі було прорубано лунки на відстані трьох метрів одна від одної. У кожну з них встановлено сніп з очерету. Це дозволить збільшити вміст кисню у воді. Під час здійснення профілактичних заходів явищ задухи риби не виявлено.

Вміст кисню у воді в зимовий період для виживання водних біоресурсів різний.

По відношенню до вмісту кисню у воді риб ділять на такі групи:

– потребують високого вмісту кисню (7-12 мг/л), при зниженні його вмісту до 5-6 мг/л – дихання неможливе (лососеві, осетрові);

– потребують високого вмісту кисню (5-8 мг/л), але витримують його зменшення до 5 мг/л (підуст, пічкур, минь);

– менш вимогливі до вмісту кисню, легко переносять його зменшення до 5 мг/л (окунь, короп, плітка, лящ, щука);

– задовольняються вмістом кисню у 3,0-0,5 мг/л (білий амур, лин, карась, в’юн).

Мінімально допустима рибогосподарська норма становить 4,0 мг/л.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає рибалок, громадськість та всіх, кому не байдужа доля мешканців наших водойм – приєднуватися до порятунку риби від задухи.

Якщо Ви помітили заморні явища – прохання терміново повідомляти за номером цілодобової телефонної «гарячої лінії» Управління: (068) 384-98-10.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне