Кіберполіція заблокувала нелегальний центр комутації міжнародного зв’язку

Фото: https://hm.npu.gov.ua/

За допомогою спеціального телекомунікаційного обладнання фігуранти видавали міжнародний телефонний трафік за псевдонаціональний. Таким чином, міжнародні виклики тарифікувалися за цінами національних.

Протиправну діяльність викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам Хмельниччини спільно зі слідчим управлінням обласної поліції.

https://hm.npu.gov.ua/

Кіберполіція встановила, що до протиправних дій причетні мешканці Хмельницького. Фігуранти розмістили спеціалізовані апаратно-програмні комплекси у власних оселях та в орендованих приміщеннях в Україні та закордоном.

Спеціалізоване телекомунікаційне обладнання зловмисники використовували для заробітку на незаконній маршрутизації міжнародного телекомунікаційного трафіку. У такому випадку міжнародний телефонний трафік перенаправлявся у внутрішню телекомунікаційну мережу мобільних операторів. У результаті міжнародні дзвінки тарифікувалися за цінами національних. Також, використовуючи сім-карти мобільних операторів країн СНД, забезпечували підміну оригінальних номерів вихідного дзвінку.

Крім цього, послугами зловмисників користувались телефонні шахраї, колекторські спілки та шахрайські кол-центри. Також створювались умови для діяльності так званих ботоферм, тобто реєстрації та анонімізації особистості у соціальних мережах, месенджерах, дошках оголошень та інших сервісах.

https://hm.npu.gov.ua/

Встановлено, що користувачами послуг були представники Російської Федерації та інших країн СНД.

Правоохоронці провели обшуки за місцем мешкання фігурантів. За результатами вилучили комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, близько трьох тисяч сім-карток операторів зв’язку, значну кількість телекомунікаційного обладнання (sim-банки, GoIP шлюзи та 3g модеми).

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 6 років. Встановлюються всі особи, причетні до протиправної діяльності. Слідчі дії тривають.

Процесуальне керівництво здійснює Хмельницька обласна прокуратура. Слідчі дії проводилися спільно регіональним управлінням СБУ.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне