Коли у Хмельницькому може зрости вартість проїзду у маршрутках

Фото: https://suspilne.media/

У Хмельницькому розглядають підняття вартості проїзду у приватному громадському транспорті. Про це розповів заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. За його словами, з таким проханням до міської влади звернулися перевізники місяць тому. Одна з причин зростання ціни за проїзд є подорожчання пального. Деталі Суспільне розповість.

Хмельничанка Наталія Саламаха у місті користується приватним громадським транспортом. Жінка каже, проїзд в ньому коштує 8 гривень. Додає: “Ну, з теперішніми цінами на пальне це ще дуже добре. Якщо зросте, на бюджет сім’ї це не вплине, бо зарплати підняли трішки”.

Пасажирів, які користуються міським автобусом, поменшало через війну, каже контролер Борис Павлович. За його словами, це може також вплинути на вартість проїзду: “Людей поменшало, звичайно, всі на війні. Все подорожчало, та й мусить дорожчати. Ну, вартість проїзду, пальне ж подорожчало, продукти подорожчали”.

Ціни на пальне, в середньому, зросли на 20 гривень з початку повномасштабної війни, розповідає головний спеціаліст сектору контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби області Ігор Михальчук.

“Попередньо Урядом домовлено, що мережі і суб’єкти паливного ринку будуть дотримуватися ціни 52 гривні за бензин, 58 гривень за дизельне паливо. З цін знято регулювання, але він наголошує їм на дотримання межі”, – каже Ігор Михальчук.

Перевізник Олександр Мішин розповідає: частково проїзд пільговиків компенсує міська влада, але зараз цього не достатньо. Каже, подали нові розрахунки вартості проїзду, які може затвердити виконавчий комітет.

“23 гривні була вартість пального, коли ми розраховували і вийшли на 8 гривень. Виконком затвердив. Зараз у нас вартість пального – 57 гривень. Чим менше пасажирів, тим більша собівартість”, – каже перевізник.

Розрахунки, які подали перевізники на підняття вартості проїзду, перевіряє управління економіки, розповідає заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. За його словами, підняття можливе через подорожчання пального.

“Перевізники, зазвичай, подають більші суми. Вони на сьогодні подали 16-17 гривень. Але ми точно не будемо визначати виконкомом таку вартість проїзду, а будемо дивитися об’єктивно. Тут треба враховувати і те, що рівень життя населення в період війни не покращується. На сьогодні перевізники у збитках”, – каже чиновник.

Перевізник Олександр Мішин каже, кількість його великогабаритних автобусів, які курсують містом, зменшилася через ситуацію з пальним з 25 – до 18-ти.

“Пов’язано з тим, що нестача дизельного пального. Це основне. Його немає де взяти, і потрібно в чергах стояти, і вартість його. Через вартість проїзду ми вимушені триматися на плаву, бо вона не відповідає фактичній вартості”, – каже перевізник.

У розрахунок вартості проїзду, за словами Олександра Мішина, входить також обслуговування автобусів та заробітна плата працівникам: “Податки входять. 41,5 відсоток ми повинні заплатити податок за найманого працівника і також за себе. Плюс треба платити податок з доходу”.

Микола Ваврищук каже: дати, коли зросте вартість за проїзд містом у приватному громадському транспорті, ще немає.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне