Кримінал та соціальна тематика: про що пишуть хмельницькі медіа під час війни

Фото: колаж авторки

Війна – це слово стало звичаєвим. Українці його чують десятки разів щоденно. Це слово з дня у день звучить у марафоні «Єдині новини», який спільно готують національні канали. Левова частка новин та програм в цьому марафоні теж присвячена війні в Україні. А яка ж наразі картина у регіональних медіа?

Інститут масової інформації впродовж тижня моніторив новини, які випускали 5 онлайн-медіа в регіонах України. В Хмельницькій області для моніторингу було обрано такі онлайн-ЗМІ: Незалежний громадський портал, сайт «Є», vsim.ua, Поділля News та XM-Інсайд. Сам моніторинг було проведено з 8 по 12 серпня. Загалом проаналізовано 355 новин. Найбільше новин, а це понад сотня і майже третина від загальної кількості, в цей період опубліковано сайтом vsim.ua.

Кримінал, надзвичайні події та ДТП – на топовому місці серед новин

У моніторинговий період в хмельницький онлайн-медіа найбільше виходило новин на кримінальну тематику та про надзвичайні ситуації, в тому числі дорожньо-транспортні пригоди. Загалом цей напрямок становить більше 37% від загальної кількості новин. Ця тенденція зберіглась порівняно із періодом до початку війни. З чим це повязано? Скоріш за все медіа продовжують отримують розсилки від правоохоронних органів та їх прес-служб у період війни. Тому цей напрямок новин продовжує лідирувати.

Наступні дві сходинки займає соціальна тематика – повязана із війною (14%) та поза війною (11%). Ця тенденція пояснюється тим, що соціальна тематика загалом досить популярна серед читачів, адже такі новини досить часто розповідають їм як вирішувати ті чи інші соціальні проблеми. Поряд з тим соціальних проблем додалось, що повязано із війною в Україні. В більшій мірі мова йде про соціальні проблеми внутрішньо переміщених осіб, що пов’язані з їх переселенням через війну в інші регіони.

Дрібні інші тематики, в тому числі і прогнози погоди, які на постійній основі висвітлюють більшість хмельницьких онлайн-медіа, займають загалом трішки більше 10%.

Волонтерство/активізм та війна – нові актуальні теми новин у медіа

Дуже близько один з одним йдуть дві практично споріднені теми – війна та волонтерство. Ця тенденція спричинена тими умовами, в яких наразі більше як 6 місяців живуть українці. Відповідно це 10,1 % у тематиці новин про волонтерство/активізм та 9% займають новини про війну, а саме про бойові дії, жертви, окупацію тощо.

До війни у медіа досить часто висвітлювалась тематика медицини. Наразі кількість новин в цьому напрямку мінімальна, а тому цей напрямок потрапив загалом у категорію «Інше». Лише окремо було виділено тематику ковіду, адже новини про поширення цього віруси в останній тижні почали знову зявлятися в хмельницьких онлайн-медіа. Однак наразі цей відсоток ще дуже незначний – мова про 0,3% від загальної кількості новин. Найбільшу кількість новин про війну пишуть сайт «Є» та vsim.ua. Про волонтерство та активізм – ХМ-Інсайд, vsim.ua та сайт «Є».

Практично зникли новини про політику, культуру, економіку та спорт. Ці теми займають незначні відсотки.

Нововведення хмельницьких медіа в умовах війни

В Хмельницьких онлайн-медіа практично зникли матеріали на умовах реклами. Наразі це більше винятки, ніж поширена практика. Однак якщо говорити про одиничні випадки, то вони або не мають маркування взагалі або мають не зовсім коректне маркування. До прикладу, матеріал про роботу гуманітарного штабу Хмельницької обласної ради, який не містить жодної згадки про умови його розміщення. Помітку, хоч і не зовсім коректну, дає сайт vsim.ua у матеріалі про роботу нардепа, інформацію про яку надала його пресслужба. Сайт «Є» зберіг практику маркування матеріалів і навіть маркує рекламу газети своєї ж медіакорпорації. З позитивного – це єдині за моніторинговий тиждень матеріали, в яких прослідковується рекламний контекст.

Скріншоти матеріалів хмельницьких онлайн-медіа

Варто також звернути увагу, що два хмельницьких медіа почали на свою діяльність отримувати грантову підтримку. Сайт «Є» вказав на своєму сайті, що «Ряд матеріалів публікуються за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа». Водночас vsim.ua пише про отримання підтримки від двох грантових проєктів – за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety та за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту з NDF. Також у цих двох медіа зявилась досить цікава тематика матеріалів – фейки та їх розвінчування. Матеріали на цю тему наразі виходять регулярно в обох медіа – кожного тижня. Поряд з тим ці два медіа почали випускати регулярно огляди та досить цікаві підбірки в сфері музики/культури/мистецтва.

Скріншоти головних сторінок сайту «Є» та vsim.ua

Загалом проведений моніторинг регіональних онлайн-медіа показав, що ЗМІ на Хмельниччині зберегли тенденцію, що їм була притаманна до війни – найчастіше пишуть про кримінал, надзвичайні події, дорожньо-транспортні пригоди. Серед топових тем також соціальна тематика, однак в більшій мірі воно пов’язана із війною в Україні. У зв’язку із вимогою часу медіа досить часто також пишуть про війну та волонтерство/активізм.

Авторка: Альона Береза, регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області
 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне