Лікарні, школи, дитячі садочки можуть залишитися без тепла. На Хмельниччині мери міст повідомили про небезпеку

Фото: Depositphotos

Мери багатьох українських міст попереджають про небезпечну ситуацію, яка склалася в Україні напередодні опалювального сезону, та звертаються до уряду із закликом вжити заходів для забезпечення безперебійного постачання тепла у житлові будинки, лікарні, дитсадки та інші комунальні заклади, пише “Главком”.

Про проблеми, які склалися в багатьох регіонах, виданню розповіли мери Івано-Франківська, Хмельницького, Славути, Старокостянтинова та Дрогобича.

Так, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків впевнений, що підвищення цін на газ з боку «Нафтогазу» не уникнути.

«Ціна газу для бюджетних установ в новому опалювальному сезоні зросте майже втричі – з 7 до 20 грн за 1 куб. І це без вартості розподілу газу та інших супутніх витрат», – розповідає Руслан Марцінків. Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин впевнений, що тарифи на газ для бюджетних установ дуже високі.

«Уряд має зафіксувати ціну природного газу для бюджетних установ до кінця опалювального сезону на рівні не більше 11,2 грн за кубометр. Це дозволить забезпечити безперебійне теплопостачання лікарень, шкіл, дитячих садочків та інших об’єктів соціальної сфери», – впевнений Симчишин.

Мер міста Славута Хмельницької області Василь Сидор попереджає про можливу небезпеку, якщо цього не зробити.

«Лікарні, школи, дитячі садочки та інші об’єкти соціальної сфери можуть залишитися без тепла», – каже Сидор.

Очільник Дрогобича Львівської області Тарас Кучма вважає, що уряд запізнився з ухваленням необхідних рішень.

«Закон про компенсацію різниці тарифів був підписаний запізно. Уряд лише 9 вересня, за місяць до початку опалювального сезону, оприлюднив постанову «Про затвердження Типового положення про територіальну комісію з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах». А опалювальний сезон має бути розпочатий вчасно. Якщо будуть ранні холоди – ми маємо бути готові дати тепло людям відразу. А такими темпами міста отримають від уряду компенсацію лише перед завершенням опалювального сезону», – зазначив Кучма.

Мер міста Старокостянтинів Хмельницької області Микола Мельничук наголошує на необхідності розблокувати рахунки всіх підприємств напередодні опалювального сезону.

«Уряд має негайно відновити можливість теплопостачання та гарячого водопостачання в 59 громадах. Потрібно розблокувати рахунки підприємств, арештовані через заборгованість зі сплати за природний газ та його розподіл. У місті досі заблоковані рахунки ТКЕ за заборгованість за природний газ та його розподіл», – розповідає Мельничук.

Як писав НГП, протягом 1-19 вересня у системі “Прозорро” зафіксовано 74 тендера природного газу, які не відбулися і де замовниками виступали бюджетні установи та державні організації (за весь серпень 85 торгів не відбулося).

Найпоширенішою причиною було те, що для участі надійшло менше двох тендерних пропозицій. Щоправда, у розмові з НГП окремі замовники уточнили, що насправді на тедера не приходить жоден учасник із числа газопостачальних компаній. Усе через нестабільну ціну на ринку блакитного палива.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне