Львів’янка за рекордну суму придбала на аукціоні занедбаний палац на Поділлі

Фото: Спадщина.UA / Heritage.UA

Вартість палацу в місті Деражня на Хмельниччині перевершила початкову суму у 126 разів, інформує ФОКУС.

Фонд держмайна продав історичний маєток засновниці ініціативи “Спадщина.UA” Ганні Гаврилів за 1,26 млн грн. Про це повідомили у Facebook “Спадщина.UA”.

“Будинок приватного адвоката Периторіна” 10 разів виставляли на торги за програмою малої приватизації. Загалом 13 людей брали участь у заході щодо купівлі.

Останній аукціон відбувся у листопаді 2022 року. Саме тоді й Ганна Гаврилів зуміла придбати маєток. Інформація не розголошувалася, але лише у цьому році вона наважилася публічно ділитися планами щодо його відновлення.

Столітній палац в місті Деражня на Хмельниччині заснований у 1910 році. Це пам’ятка архітектури місцевого значення “Будинок приватного адвоката Периторіна”. Споруда має два поверхи та підвали площею понад 700 м² у стилі модерн. Спочатку приміщення було приватно резиденцією, але згодом радянська влада вирішила облаштувати у приміщеннях палац піонерів та початкову школу. Зі здобуттям Україною незалежності пам’ятка перебувала на балансі Міністерства юстиції, але не використовувалася й поступово занепадала.

З моменту придбання палацу фахівці почали активну роботу щодо дослідження пам’ятки в архітектурному та історичному аспектах. Представники експертної групи спільно з місцевими науковцями за два місяці дослідили палац та зробили нові відкриття. Фахівці знайшли давню фальцеву крівлю під шаром радянського шиферу, а на горищі – фрагменти розкішних карнизів кахлевих печей, які раніше прикрашали палац.

Нова господиня найближчим часом має намір впорядкувати саму будівлю палацу, а також територію довкола. Завершення науково-дослідні роботи дасть змогу познайомити громадськість з результатами своєї праці. Палац Ганна Гаврилів бачить як місце для організації свят та урочистих подій.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне