Мор риби у Хмельницькому – екологи зафіксували збитків на майже 4 млн гривень, матеріали передали до поліції

Фото: Віктор Карван

У Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області оприлюднили результати відбору проб води в річці Південний Буг.

Нагадаємо, що 04 та 05 вересня поточного року, з метою реагування на інформацію про загибель риби на річці Південний Буг, екологи провели обстеження та відбір проб води на ділянці річки Південний Буг від автомобільного мосту по вул.Кам’янецька до автомобільного мосту по вул.Трудова.

В результаті обстеження було зафіксовано загибель 1861екз. водних біоресурсів. Загальна сума збитків при цьому склала 3 млн. 930 тис. 942 грн.

Інструментально-лабораторні дослідження здійснювались по основним показникам якості води: по азоту амонійному, БСК, ХСК, нітритам, нітратам, сульфатам, фосфатам, хлоридам, сухому залишку.

За результатами досліджень Інспекцією було виявлено значні перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в місцях відбору:

  • р.Південний Буг (міст по вул.Кам’янецька за шлюзами): ХСК – 62,3 мгО/дм3 при нормі 30 мгО/дм3; БСК5 – 8,5 мгО/дм3 при нормі 3 мгО/дм3, азот амонійний – 2,28 мг/дм3 при нормі – 2,0 мг/дм3;
  • р.Південний Буг (міст по вул.Старокостянтинівське шосе): ХСК – 74,3 мгО/дм3 при нормі 30 мгО/дм3; БСК5 – 10,2 мгО/дм3 при нормі 3 мгО/дм3, азот амонійний – 5,06 мг/дм3 при нормі – 2,0 мг/дм3;
  • р.Південний Буг (міст по вул.Трудова): ХСК – 70,3 мгО/дм3 при нормі 30 мгО/дм3; БСК5 – 9,6 мгО/дм3 при нормі 3 мгО/дм3, азот амонійний – 2,43 мг/дм3 при нормі – 2,0 мг/дм3.

При цьому, показник розчиненого у воді кисню у місцях відбору коливався в від 1,6 мг/дм3 до 0,9 мг/дм3 (при нормі – не менше 4 мг/дм3).

Матеріали по даному факту передані до Головного управління національної поліції в Хмельницькій області для встановлення винних осіб.

Довідково:

Розмір забруднення води характеризує два показника: хімічне та біохімічне споживання кисню (ХСК та БСК). Чим більше в воді органічних речовин, тим більше необхідно кисню для їхнього окислення. Високі показники ХСК та БСК свідчать про високий рівень забруднення води.

Зазвичай ХСК річних вод коливається в широких межах від 1 до 60 мггО2/дм³, Раптове збільшення ХСК води, як правило, — наслідок забруднення її побутовими стоками. Тому величина ХСК — важлива гігієнічна характеристика води.

БСК5 — важливий екологічний показник стану природних водойм. За високого вмісту органічних речовин у воді швидко розмножуються аеробні бактерії, для життєдіяльності яких необхідний кисень. Це може зумовити зниження вмісту розчиненого кисню та привести до загибелі окремих видів організмів, що постійно живуть у водному середовищі.

Чим більше у воді органіки, тим вище показник БСК5. Природні води звичайно мають БСК5 на рівні 0,5-2 мгО2/дм³.

Амонійний азот — це аміак і амоній, що міститься у воді. Ці сполуки погіршують органолептичні властивості води та свідчать про можливість бактеріального зараження середовища.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне