На 3 та 4 енергоблоках Хмельницькій АЕС планується встановити турбіну вітчизняного виробника

Фото: ХАЕС

Вибір турбіни одне із важливих питань добудови 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС. Рішення про використання на нових енергоблоках турбоустановки вітчизняного виробника було свого часу затверджено науково-технічною радою ДП «НАЕК «Енергоатом». Після детального опрацювання спеціалістами Хмельницької АЕС, проектантами було прийнято рішення щодо встановлення турбоустановки Харківського АТ «Турбоатом» на існуючих будівельних конструкціях.

Харківське АТ «Турбоатом» – лідер вітчизняного енергетичного машинобудування, одна з провідних світових турбобудівних компаній.

За словами заступника головного інженера з експлуатації ВП ХАЕС Євгенія Носикова, персонал Хмельницької АЕС підтримує такий варіант, не зважаючи на те, що досвіду експлуатації цієї турбіни на енергопідприємстві немає. Проте такий досвід є на Запорізькій і Южно-Українській атомних станціях, які експлуатують турбіни харківського заводу «Турбоатом». Всі вони зарекомендували себе як надійні і перспективні, і в комплексі з використанням модернізованого тепломеханічного обладнання дозволять надалі підвищити потужність енергоблоків до 110% встановленої потужності.

Обладнання для енергоблоків №3 та №4 ХАЕС виготовлятиметься з урахуванням вітчизняних та світових новітніх змін і вимог до безпеки експлуатації атомних електростанцій.

За необхідності, персонал Хмельницької АЕС вивчить досвід експлуатації таких турбін на вітчизняних атомних станціях. Це перш за все Запорізька АЕС, де на 6-му енергоблоці експлуатується турбіна найновішої модифікації.

«Досвід експлуатації турбін Ленінградського заводу дозволить нам успішно експлуатувати і агрегати «Турбоатома». Значним плюсом є також можливість налагодження оперативного контакту з вітчизняним виробником в питаннях монтажу і введення в експлуатацію» – зазначив Є.Носиков.

Днями на ХАЕС надійшла звістка про те, що Турбоатом вже виготовив основну частину обладнання для енергоблока №3 і готовий виступити комплектним постачальником турбінної установки, генераторів, систем контролю і регулювання турбіни та допоміжного обладнання машзалів для енергоблоків №3 та №4 ХАЕС, а Кабмін включив до переліку пріоритетних для держави проєктів до 2023 року – будівництво двох енергоблоків ХАЕС.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне