На Кам’янеччині на межі закриття перебувають дві районні лікарні

Фото: https://www.youtube.com/watch?v=xkiqGEgKeC0

На Кам’янеччині на межі закриття перебувають дві районні лікарні – Староушицька та Орининська. Засновником обох медичних закладів є Кам’янець-Подільська районна рада.

Про це повідомив голова постійної комісії з питань прогнозування, бюджету і фінансів Кам’янець-Подільської районної ради Віталій Шевчук, передає “Суспільне”.

“Ці лікарні втратили статус бюджетних установ і вони повністю перейшли на фінансування Національної служби здоров’я. Але тих коштів, які їм виділяє НСЗУ, недостатньо, аби утримувати той штат медпрацівників, який у них був до 1 квітня. На надання стаціонарної допомоги у них не має ані ліцензії, ані договору з НСЗУ. А саме функціонування стаціонару було би важливим у тих умовах, які склалися, для тих людей, які там живуть. Альтернатива збереження цих лікарень у тому вигляді, в якому вони функціонували до 1 квітня, є, але потрібно знайти, хто б їх фінансував. Районний бюджет – поки не зрозуміло, чи буде у нас перевиконання і чи будуть кошти на утримання цих двох лікарень. Було б добре, якби з фінансуванням допоміг обласний бюджет або державний, але поки що цього не має”, – наголосив він.

Іншу альтернативу функціонування районних лікарень в Оринині та Старій Ушиці бачать в Кам’янець-Подільській районній адміністрації. Її голова Анатолій Бернашевський зазначив, що на базі цих лікарень було б добре створити діагностичні центри та денні стаціонари на 15 ліжок кожне при існуючих там ПМСД.

«Це рішення зараз за депутатами районної ради, оскільки ці лікарні знаходяться на балансі райради. Було б правильним передати приміщення цих лікарень на баланс громад, розробити певну програму і профінансувати створення там діагностичних центрів – зробити ремонт, закупити обладнання та меблі. Там має бути лабораторія, УЗІ, рентген-апарат, флюорограф… Це наша пропозиція так зробити, щоб залишити там людей з меддопомогою на місці. Якщо директори цих лікарень, які наразі ще не ліквідовані й отримують хоч якесь фінансування від НСЗУ, спроможуться сьогодні знайти там кілька лікарів – вузьких спеціалістів, і надавати амбулаторно-поліклінічну допомогу, це теж буде дуже добре», – заявив голова РДА.

Голова районної адміністрації додав, що головні лікарі Староушицької та Орининської райлікарень, знаючи про медичну реформу, поставилися до нових норм роботи закладів пасивно та халатно, не створивши належних умов, аби отримати більше пакетів від НСЗУ на медичні послуги. Та й амбулаторно-поліклінічний пакет вони отримали ледь не в останні дні, так би мовити авансом, коли підключили до справи купу спеціалістів обласного департаменту охорони здоров’я.

У коментарі “Суспільному” директор комунального некомерційного підприємства «Староушицька районна лікарня №3» Олександр Кадученко повідомив, що до 1 квітня лікарня мала 67,5 штатних одиниць, обслуговувала 14 сіл з населенням 6,5 тисяч людей. З 1 квітня всі працівники звільнені. Надання медичних послуг призупинено.

Подібна ситуація і в Орининській районній лікарні №2, в якій до 1 квітня цього року функціонувало 31 стаціонарне ліжко. На обслуговуванні 62 медиків було 6800 осіб. В лікарні зараз працює пункт екстреної медичної допомоги та фельдшерський пункт, в якому працює чотири медика сімейної медицини. Лікарня закрита.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне