На Кам’янеччині проходять реабілітацію діти з деокупованих територій

Фото: Хмельницька обласна державна адміністрація
82 дитини з деокупованих територій, переважно Харківщини та Херсонщини, нещодавно прибули до Кам’янця-Подільського, аби мати можливість відпочити, отямитися від пережитих жахіть війни та відчути себе у безпеці. Це стало можливим завдяки партнерському проєкту “Дітям війни”, який за підтримки міжнародних організацій започаткували місцеві благодійники – “Благодійний фонд “SOS: Штаб громадянської оборони””. Основна мета проєкту – психологічна реабілітація дітей з прифронтових територій.
 
Аби поспілкуватися з дітками, ознайомитися з умовами, які створені для них, а також для обговорення з ініціаторами проєкту напрямків співпраці з метою підтримки та подальшого його розширення, до Кам’янця-Подільського завітав заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв.
 
“Цей чудовий проєкт дуже важливий для дітей, що прибули з територій, які постраждали від бойових дій. Дуже приємно, що започаткований він нашими земляками – кам’янчанами. Це місцеві підприємці, бізнесмени і просто небайдужі люди, котрі з перших днів війни об’єдналися заради допомоги вимушеним переселенцям, які прибували в область. Влітку, коли потік біженців трохи зменшився, вони звернули свою увагу саме на підтримку дітей з деокупованих областей, – каже посадовець. – Завдяки цьому з вересня уже понад 200 дітей мали можливість пройти тут реабілітацію, а днями сюди заїхала нова група дітей. Серед них, наприклад, є понад два десятки діток з Чорнобаївки, які дев’ять місяців буквально просиділи в підвалах.”
 
За словами Володимира Юр’єва, зараз окрім місцевої влади та бізнесу, проєкт “Дітям війни” вже підтримують такі міжнародні благодійні організації як “СОС Дитячі Містечка”, Червоний Хрест, “Надія по всьому світові”, тому необхідно шукати шляхи, аби масштабувати цей позитивний досвід щонайменше в межах усієї Хмельниччини та мати можливість охопити ще більше дітей.
 
Знайомлячи посадовця з програмою реабілітації, керівник БО “Благодійний фонд “SOS: Штаб громадянської оборони”” Анатолій Ковальський розповів, що для дітей організовано усі умови, аби вони мали можливість відчувати себе в безпеці, навчатися та цікаво проводити дозвілля.
 
Живуть діти у номерах з усіма зручностями в одному з готелів міста, що розташований на закритій території, де є парк, дитячий і спортивний майданчики, тенісний корт, боулінг. Для них організоване повноцінне чотириразове харчування, онлайн навчання, а також екскурсії, відвідування кінопоказів та вистав, заняття у гуртках та спортивних секціях. Одним із ключових елементів реабілітації є психологічні тренінги, які проводять сертифіковані психологи. Діти у групах 10-12 чоловік проходять 7 спеціалізованих занять за програмами, затвердженими Міністерством освіти і науки. Не менш важливо, що на випадок повітряних тривог діти мають можливість спуститися в облаштоване укриття.
 
Як зауважив пан Анатолій, за його інформацією, є гарні перспективи для залучення до реалізації проєкту і інших партнерів, як з громад Кам’янець-Подільського району, так і з інших районів, проте, аби забезпечити дітям належні умови, все ж потрібні додаткові джерела фінансування.
 
“Я вдячний усім, хто долучився до реалізації проєкту “Дітям війни”, адже ми не маємо права дозолити ворогу вкрасти у наших дітей найкращу пору життя – дитинство. Розуміємо, що необхідно цей проєкт розвивати далі, адже такої реабілітації потребує дуже багато дітей, зокрема і тих, котрі постійно прибувають до нас потягами із Херсонщини, – зазначив Володимир Юр’єв. – Вважаю, що найперше, що ми зробимо – це презентуємо проєкт на нашому партнерському майданчику міжнародної допомоги, де нам вдалося зібрати значну кількість донорів. Це має бути першим кроком, що дозволить залучити додаткові ресурси для його розширення.”
 
За словами посадовця, це може бути і безпосередньо фінансування, і допомога з харчуванням та забезпеченням речами першої необхідності, і допомога із збільшенням кількості фахових психологів, що працюватимуть з дітьми. Разом з тим, профільні структурні підрозділи ОВА проаналізують можливості залучення бюджетних джерел фінансування через спеціальні програми, а також відповідних фахівців із комунальних закладів області та громад.
 
У рамках відвідин Володимир Юр’єв також мав можливість поспілкуватися з дітьми, які наразі перебувають на відпочинку. Він привітав усіх з прийдешнім святом Святого Миколая та передав солодкі гостинці і набори для творчості.
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне