На Хмельниччині батьки чотирьох учнів подали позов до суду на вчительку за булінг

Фото: Суспільне

Кричить на дітей, цькує та принижує. Так розповідають про вчительку третьокласників початкової школи Меджибізького ліцею частина батьків, де навчаються їх діти. Вони звернулись із заявами до адміністрації закладу, поліції та подали судовий позов, інформує Суспільне.

На відео, яке показують батьки, чути слова вчительки: “Я не казала цього слова писати, я не казала його записувати, воно вже є записане, безголов’я! Я казала в книжку дивитися зараз! Богдан, яке слово записане? Постав палець, покажи, де ми зараз працюємо? Ти мене вже дістав. Читай слово. Дивися в книжку, дурню”.

Це один із двох відеозаписів уроку, який веде вчителька молодших класів початкової школи Меджибізького ліцею Валентина Іванишина. Його записав один із учнів, син Алли Козко, коли був на дистанційному навчанні. Жінка після побаченого подала до суду.

“З 1 вересня моя дитина говорить, що вчитель принижує всіх дітей. Кажу: “Сину, я тобі не вірю. Таке не може бути”. Наступного дня він сказав, що в нього болить нога, залишився вдома. Каже: “Мамо, я тобі покажу, як вчитель веде уроки”. І він відзняв це відео, і показав просто, як вчитель веде урок”, – каже Алла Козко.

Крістіна Нетяга – мама ще одного учня Меджибізького ліцею. Каже: син також скаржився на вчительку.

“Перед відео, напевно, десь за тиждень приходить мій син і каже: “Вчителька дала мені запотиличника, і за кофтинку позаду потягла”. Він десь там на уроці відволікся на дівчинку. Ми перевели дітей на дистанційне навчання, тому що наш психолог дійшов висновку, що їм не можна поки бачити вчительку, тому що в них важкий психологічний стан”, – каже жінка.

Мама ще одного учня Юлія Хапіцька розповідає: таке ставлення до дітей триває з минулого навчального року. За її словами, у листопаді минулого року стався інцидент: “Артем прийшов зі школи і сказав, що вчителька йому давала запотиличника. В нас відбувалася усна розмова, після якої вона сказала, що такого нічого не відбувалося, щоб я поговорила з сином, що все добре в класі. У вересні цього року з’явилося відео, як вона веде уроки. Після цього ми звернулися до вчительки, та вона нам нічого не пояснила”.

Інна Радаєва забрала сина з класу. “Мій син каже: “Мамо, вона ж кричить до нас всіх”. Ця ситуація вплинула на його стан і поведінку, небажання вчитися”.

Вчителька початкових класів Меджибізького ліцею Валентина Іванишина каже: відео, зняте одним з її учнів, бачила, і не знає причини того, чому четверо батьків учнів вирішили звільнити її з роботи.

“По-перше, одного з тих учнів, що мене звинувачують у булінгу, я взагалі не бачила очно півроку, тому що батьки обрали для нього дистанційну форму навчання. Зі всього уроку вони не вибрали те, скільки я разів попросила дитину відкрити ту книжку, не заважати вчитися іншим дітям. Впродовж дня вони себе так поводили, тому я просто не втримала контроль. Так, я дуже шкодую, що я крикнула. Я намагатимусь такого не повторювати”, – каже Валентина Іванишина.

За її словами, вона не вважає це булінгом, і чекає, що в ситуації розберуться у суді.

Батьки чотирьох учнів звернулись зі скаргою до директора ліцею та заявою до суду, розповідає їх адвокат Анатолій Яцишин: “Якщо судом буде встановлено провину у вчиненні даного правопорушення, вважаю, це є підстава на звільнення її із займаної посади. Вчинення даного правопорушення вважаю несумісним із викладацькою діяльністю”.

За його словами, судове засідання призначене на 26 грудня у Летичівському районному суді. Окрім цього, звернулися до Департаменту Межибізької селищної ради, в Управління державної якості освіти.

Директор Меджибізького ліцею Сергій Дашевський розповідає: “Звернення від батьків отримали, ведеться розслідування, вивчаються всі факти і матеріали, які подали батьки. Це перший випадок звернення батьків з такого питання. Викладач працює у нас з 1998 року, і до цього часу подібних випадків не було. Для мене було дивне таке звернення”.

Кандидатка психологічних наук Наталія Чорна, яка була учасницею проєкту «Ми проти булінгу», каже: на час суду та внутрішнього розслідування у класі має надаватися певний психологічний супровід.

“Супровід має бути обов’язково. Надалі клас має контролюватися заступником з виховної роботи, адміністрацією школи, психологом. Можливе відвідування батьками занять та інші заходи, які може призначити адміністрація школи”, – каже Наталія Чорна.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне