На Хмельниччині більше половини батьків обирають дистанційну форму навчання для своїх дітей – опитування

Фото: Освітній омбудсмен

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов поділився результатами опитування яку форму навчання обрали б батьки для своїх дітей у новому навчальному році.

Отже, 61,6% батьків (15 533 респонденти з 25230) вважають, що не варто розпочинати очне навчання в закладі освіти, навіть якщо безпекова ситуація дозволяє це робити та є відповідно облаштовані укриття.

Ще 13,3% батьків (3358 з 25230) не знають, чи варто розпочинати очний освітній процес за таких умов.

Загалом майже три чверті опитаних не готові, щоб з 1 вересня їхні діти навчалися очно.

І лише 25,1% (6 339 респондентів) батьків переконані, що якщо заклад освіти знаходиться на безпечній території й у ньому наявне відповідно облаштоване укриття – навчання необхідно організовувати очно – в закладі освіти.

ЯКУ ФОРМУ НАВЧАННЯ ОБРАЛИ БАТЬКИ ДЛЯ СВОЄЇ ДИТИНИ

Більшість батьків – 62,5% обрали для своєї дитини дистанційну форму здобуття освіти у новому навчальному році. Ці результати відповідають результатам нашого опитування в запитанні щодо загальної думки батьків щодо того, чи варто розпочинати очний освітній процес там, де це безпечно.

І лише 13,8% від усіх батьків обрали очне навчання в закладі освіти.

Водночас ще 18,4% батьків повідомили, що поки що не обрали форму навчання, бо до 1 вересня безпекова ситуація може змінитися, а 1,8% батьків не обрали, оскільки комісія ще не надала висновку щодо стану укриття в закладі освіти. 1% респондентів не обрав форму навчання для дитини,  тому що батьки вирішують, залишатися в Україні чи їхати за кордон. Не обрали з інших причин – 1,5 %.

Підсумовуючи, 22,5 % батьків, ще не обрали форму навчання для своєї дитини.

0,5% батьків обрали індивідуальну форму навчання, 0,4% – сімейну, екстернат – 0,1 %.

Дані по кожній області, свідчать, що вибір батьків  форми навчання для своєї дитини залежить від безпекової ситуації в кожній області.

Зараз заклади освіти готуються до початку нового навчального року – і їм дуже важливо знати, скільки дітей і за якою формою навчання почнуть заняття з 1 вересня. Тому прошу батьків, попри ситуацію в країні, яка змінюється щодня, все ж визначитися з формою навчання для своєї дитини й обов’язково повідомити про це заклад освіти.

ПРИЧИНИ, З ЯКИХ БАТЬКИ ОБРАЛИ ТУ ЧИ ІНШУ ФОРМУ НАВЧАННЯ

Дистанційна форма навчання (онлайн)

30% батьків відповіли, що обрали для дитини дистанційну форму навчання, тому що не вважають підвал у закладі освіти належним укриттям, яке зможе зберегти дитині життя та здоров’я, ще 11% опитаних – тому що в закладі відсутнє будь-яке укриття.

18% опитаних зазначили, що обрали дистанційне навчання, тому що заклад освіти, в якому навчається дитина, знаходиться у зоні бойових дій чи поряд із нею. А 1,5% обрали таку форму у зв’язку з тим, що заклад знаходиться на тимчасово окупованій території.

Ще 13% батьків “обрали” дистанційне навчання, тому що заклад освіти визначив, що здійснюватиме освітній процес дистанційно.

Сумарно маємо 61% батьків, які самостійно обрали дистанційну форму, або заклад освіти, де навчаються їхні діти, буде працювати дистанційно через низку причин: відсутність укриття, розташування в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях, або їхнє рішення відповідає рішенню закладу освіти.

 Очна форма навчання (офлайн)

10% батьків зазначили, що обрали для своєї дитини очне навчання, оскільки вважають його найкращим для здобуття знань та розвитку дитини.

По 4% батьків обрали таку форму через безпекову ситуацію: 4% вважають, що там, де вони проживають, тихо й безпечно, тому дитина цілком може навчатися очно, ще 4% – тому що знають, що в закладі освіти є укриття, й під час повітряної тривоги дитина перебуватиме в укритті під наглядом вчителя, що буде для неї безпечніше, ніж удома.

2% вказали, що очну форму навчання визначив заклад освіти.

0,5% переконані, що оскільки їхня дитина має особливі освітні потреби, в умовах воєнного стану їй найкраще здобувати освіту очно в закладі освіти.

Інші форми навчання

0,5% вважають, що оскільки їхня дитина має особливі освітні потреби, то в умовах війни їй найкраще здобувати освіту за індивідуальною формою.

0,3%  переконані, що можуть самостійно навчити дитину, тому відповідно обрали для неї сімейну форму навчання.

Ще 0,2% вважають, що дитина може самостійно опанувати освітню програму, тому обрали для неї екстернатну форму здобуття освіти.

5% не визначилися, з яких причин вони обрали ту чи іншу форму навчання для своєї дитини.

Результати опитування на Хмельниччині:

55% – за дистанційну форму навчання

18% – за очну форму навчання

21% – не визначилися

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне