На Хмельниччині лісові господарства збільшили площу для вирощення городини та ягід в 5 разів

Фото: https://suspilne.media/

18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств області. Ця площа  більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.

Про це Суспільному розповів директор державного підприємства «Ярмолинецьке лісове господарство» Іван Кирилюк.

Чоловік говорить, що збільшили посіви та почали вирощувати культури, які раніше не садили – картоплю, якої зараз 3 гектари, помідори та 2 гектари перцю. Наразі в лісгоспі сезон полуниці – саме з неї розпочинають процес жнивування, далі піде смородина, згодом – ожина. У Ярмолинецькому лісовому господарстві є 2 гектари полуниці. Для неї виділили ще землю, її планують засадити осінню. Поки тут посіяли сою. Загалом полуницю планують висадити на 5 гектарах.

За словами лісничого Зіньківського лісництва Миколи Магаляса, між рядами молодої малини посадили кріп, цибулю, червоний буряк та інші овочі, щоб земля не пустувала. Чоловік пояснює, що такі насадження малині не шкодять, адже ягода почне дозрівати, коли овочі зберуть. Лісничий каже: “0,7 гектара у нас овочевих культур, тобто це і бурячки, і морква, і капусти, і перці”.

https://suspilne.media/

Частину овочів використають для приготування сухих супів українським воїнам. Решту городини, яка залишиться, продадуть. Розповідає Іван Кирилюк. За його словами, всі 10 лісових господарств Хмельницької області додатково займаються побічним лісовим користуванням – вирощують городину на 18 гектарах землі.

“Кожен певною мірою робить щось для того, аби мати свою торгову марку і заразом йти назустріч Збройним силам, в першу чергу, в тому виклику, який дала нам війна, на жаль”, – розповідає Іван Кирилюк.

Про вплив діяльності лісових господарств як побічне користування в умовах війни на ситуацію з продовольством в Україні розповіла аналітикиня “Українського клубу аграрного бізнесу” Світлана Литвин. Вона називає це гарною ініціативою, яка дозволить на регіональному рівні забезпечити населення регіону необхідними ягодами та овочами. Аналітикиня каже, що Україні не загрожує продовольча криза, хоч ціни на деякі продукти зросли.

“Є певні категорії продуктів, де, на жаль, спостерігається певний дефіцит. Це пов’язано з тимчасовою окупацією південних областей. Ймовірно в зоні ризику – перець, томати, цибуля, баштанні культури, черешні, тобто ті культури, які традиційно вирощувалися на півдні України”, – коментує Світлана Литвин.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне