На Хмельниччині повернули у власність держави пам’ятку археології національного значення

Фото: https://khmel.gp.gov.ua/

На Хмельниччині повернули у власність держави пам’ятку археології національного значення. Це — земля літописного міста ІХ-ХІІІ століть, розташована на території Ямпільської громади.

Про це повідомили у Хмельницькій обласній прокуратурі.

За їх інформацією, пам’ятку археології національного значення на території Ямпільської громади – Городище літописного міста Тихомеля взяли на державний облік ще у 1971 році. Цей об’єкт культурної спадщини, як і землі, на яких він розміщений, є власністю держави.

“Проте, в ході інвентаризації ділянку незаконно віднесли до земель сільськогосподарського призначення та передали у комунальну власність тергромади. Внаслідок таких дій порушено виключне право власності держави на особливо цінні землі, а також створено реальні ризики пошкодження частини археологічної спадщини України”, — йдеться в повідомленні.

Тож Хмельницька обласна прокуратура подала судовий позов про зобов’язання повернути ділянку законному власнику – державі. “Позовні вимоги судом задоволено, тож 5 гектарів землі вартістю понад 75 мільйонів гривень підлягають поверненню державі”, — зазначили у прокуратурі.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне