На Хмельниччині президент взяв участь у представленні потенційних кандидатів

Фото: https://ngp-ua.info/

У Хмельницькому разом зі Стратегією розвитку Хмельниччини презентували потенційних кандидатів від партії «Слуга народу» на місцевих виборах в області. У заході взяли участь Президент України Володимир Зеленський, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет, народні депутати та високопосадовці.

На Хмельниччині президент України побував 9 вересня. В межах візиту Володимир Зеленський відвідав, зокрема, Хмельницький політехнічний коледж, Хмельницьку атомну електростанцію, об’єкти з Національної програми «Велике будівництво». А на завершення в Хмельницькому парку культури і відпочинку імені Михайла Чекмана презентував Стратегію розвитку Хмельницької області. Про це йдеться і на сайті Офісу Президента України. Під час заходу, який розпочався близько 18 години, хоч був анонсований на 16, відбулось також представлення «членів місцевої команди», «кандидатів» на місцевих виборах.

Спостерігачам ОПОРИ не вдалося потрапити на презентацію. За огорожу, до місця проведення заходу, охорона пропускала лише за спеціальними списками. Перелік гостей і акредитованих журналістів, повідомили спостерігачам у Хмельницькій обласній державній адміністрації, вони не формували, оскільки захід не організовували.

Трансляцію заходу з плашкою «Політична реклама» можна було дивитися на YouTube-каналі місцевого онлайн-видання «Є». Зі сцени, оформленої банерами та екраном у кольорах і стилістиці партії «Слуга народу» з написами «Зе! Місцеві», з-за трибуни з логотипом «Зе! Місцеві» до гостей звернулися Президент Володимир Зеленський та голова Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитро Габінет.

Фото зі сторінки у Facebook Офісу Президента України

А відтак голос з-за кадру запросив на сцену «членів місцевої команди»: генерального директора Хмельницької атомної електростанції, «кандидата в депутати Хмельницької обласної ради» Андрія Козюру, декана факультету Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, «кандидатку на посаду міського голови Хмельницького» Інну Ящук, головну лікарку Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни, «кандидатку в депутати Хмельницької обласної ради» Оксану Бочкарьову, голову Ярмолинецької райдержадміністрації, «кандидата на посаду селищного голови Ярмолинців» Василя Гуменюка та інших «кандидатів».

Скріншот  з трансляції на YouTube-каналі онлайн-видання «Є»

Однак, як зазначено у Виборчому кодексі України (частина 1 статті 216), висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за сорок днів до дня голосування та закінчується за тридцять днів до дня голосування, тобто триватиме з 15 до 24 вересня. Подання до відповідної територіальної виборчої комісії документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови закінчується за тридцять днів до дня голосування (частина 2 статті 227, частина 2 статті 228, частина 2 статті 229 Кодексу), тобто 24 вересня. Тож наразі ми ще не можемо говорити про кандидатів на місцевих виборах.

Водночас Інна Ящук у своїй промові наголосила: «Я є кандидаткою на міського голову Хмельницького». Продовжила свій виступ пані Інна низкою обіцянок: «Я та люди, які об’єднуються навколо мене, гарантуємо, що кожна гривня міського бюджету буде використана максимально ефективно та прозоро… Я та команда, яка об’єднується навколо мене, я гарантую, ми зробимо все можливе і неможливе, подолаємо любі перешкоди, які стоять перед нами задля наших творчих, талановитих, працьовитих, молодих, старших, людей середнього віку – усіх мешканців Хмельницького. На засадах щирої любові до людей, на засадах справедливості і порядку ми доведемо, що ми зможемо. Шановні друзі, я та ми усі маєм унікальний шанс. Ми маємо підтримку Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України. Це унікальний шанс і можливість для нашого міста, для нашої області, для нашої громади. І ми не маєм права не скористатися. Надання додаткових важелів, додаткових ресурсів для розвитку комфортного, шикарного, неймовірного, прогресивного міста Хмельницького».

Скріншот  з трансляції на YouTube-каналі онлайн-видання «Є»

«Презентація Стратегії розвитку Хмельниччини відбулася фактично як агітаційних захід: з партійною символікою, висловлюваннями зі сцени, що мають на меті спонукати виборців голосувати за певну політичну силу і її представників. До того ж із ознаками залучення так званого адміністративного ресурсу. От тільки кандидатів ми поки що не маємо, агітація дозволена лише на наступний день після реєстрації кандидатів, а органам державної влади та їх посадовим особам заборонено втручатися у виборчий процес», – констатує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Згідно з частинами 1 та 3 статті 52 цього Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

У частині 5 статті 12 Виборчого кодексу України зазначено, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується, зокрема, забороною привілеїв чи обмежень кандидатів в залежності від суб’єкта висування; забороною втручання органів державної влади, їх посадових осіб та службових осіб у виборчий процес, за винятком здійснення повноважень, передбачених цим Кодексом.

Джерело: ОПОРА

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне