На Хмельниччині селяни хочуть перейти до ПЦУ. Власниця храму проти

Фото: https://suspilne.media/

Релігійна громада села Сорокодуби Хмельницького району – за перехід до православної церкви України, розповідає голова зборів Надія Носачова. За її словами, це питання в процесі вирішення, а от молитися цим православним ніде: сільський храм перебуває у приватній власності жительки Старокостянтинова Олени Фурсової.

Джерело: suspilne.media

Селяни Сорокодубів Хмельницького району на зборах проголосували за перехід релігійної громади до православної церкви України. Хто не міг прийти, поставив при свідках свій підпис у списках, каже голова зборів Надія Носачова.

“Люди погоджуються, і в нас по списку є 87 чоловік, які сказали тільки православна церква України має бути. Ми хочемо чути на нашій рідній мові молитви, ми хочемо разом молитися”, – каже жінка.

Що храм належить до УПЦ, підтверджує Олена Фурсова, яка орендує територію, на якій збудований храм.

“Українського патріархату не існує. Існує київська митрополія української православної церкви, до якої я належу”, – каже жінка.

За її словами, привласнення храму-наклеп, а збудувала церкву її сім’я.

Місцевий Іван Болонос розповідає, цього року померла його мати, і власники не дозволили її відспівати в храмі.

Селяни церкву хочуть повернути громаді. Колишній заступник голови місцевого колгоспу Микола Федорчук розповідає: будували храм за колгоспні гроші та пожертви парафіян.

На нову церкву, розповідає місцева Раїса Рожик, кожен в селі жертвував або працював на будівництві, тож храм має належати громаді.

“З Києва Володя Васильович дав 25 тисяч з своєю сестрою доларів США, Галайко Міла теж 10 тисяч. І крім цього, ще давали, то по дві, три тисячі. Ми хочем повернути собі церкву і перейти на українську церкву, щоб була церква громаді”, – говорить жінка

Голова Хмельницької районної ради Олександр Чорнієвич каже, в 2013-му році Олена Фурсова дійсно отримала свідоцтво на право оренди землі під храмом та біля нього.

“Землю їм виділяла сільська рада, там є діючий договір оренди, його, звичайно, потрібно буде перевіряти, я думаю, що тут є ознаки зловживання владою, і це теж потрібно буде перевіряти, на підставі чого відбулась державна реєстрація права власності”, – говорить посадовець.

Додає, громаді потрібно звернутися до суду, аби скасували договір оренди землі.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне