В селі Ліщани Ізяславського району на одному з подвір’їв домогосподарства домашній кіт покусав господиню. Інформує 0382.ua

Постраждала звернулася за медичною допомогою, де їй було призначено курс щеплень. Голову кота, що загинув було направлено на дослідження, сказ у кота підтверджено лабораторно.

В осередку сказу проводиться комплекс профілактичних заходів: господиня приймає курс антирабічних щеплень в хірургічному відділенні центральної районної лікарні, домашні собаки та кіт прищеплені; в населеному пункті проводяться щеплення проти сказу домашніх тварин.

З 1 січня 2019 року за медичною допомогою з приводу покусів та обслинення тваринами в Ізяславську центральну районну лікарню звернулося 26 осіб, що більш ніж вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року. Від гострих зубів та кігтів постраждало в поточному році 9 дітей та 17 дорослих, серед них – 18 жінок та 8 чоловіків. За меддопомогою звернулися 15 міських жителів та 11 осіб, які проживають в сільській місцевості. Ушкодження постраждалим нанесли в 20 випадках – собаки (10-відомі, 10-невідомі), в 3 випадках – домашні коти, по 1 випадку – нутрія, кінь, їжак. Для 17 постраждалих осіб (65,4 % від кількості осіб, що звернулися) призначено курс профілактичного лікування, в тому числі двом особам комбінований курс (антирабічний імуноглобулін + антирабічна вакцина).

З метою профілактики цієї смертельної хвороби слід уникати контакту з безпритульними тваринами, уважно ставитися до власних тварин і при будь-якій зміні звичайної поведінки домашнього улюбленця краще звернутися за допомогою до фахівців.