На Хмельниччині слідчі направили до суду кримінальне провадження за фактом вчинення підприємцем злочинів проти довкілля

Фото: https://hm.npu.gov.ua/

Працівники сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Хмельницькій області спільно із слідчими Хмельниччини, а також за процесуального керівництва Волочиської окружної прокуратури, виявили та задокументували факт незаконного заволодіння ґрунтовим шаром земель водного фонду.  

В ході досудового розслідування працівники поліції встановили, що в період з 2016 по 2020 роки фізична особа-підприємець  в одному з населених пунктів Волочищини  на земельній ділянці зі складу земель водного фонду, яка належить до комунальної власності, здійснила зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок, створивши на кількох невеликих річках та у їх басейнах штучні водойми та водопідпірні споруди. 

Підприємець використовував ці споруди у власних цілях, при цьому не маючи жодних правовстановлюючих документів. Загалом він за допомогою власної техніки здійснив незаконне зняття поверхневого шару землі об’ємом 63 900 метрів кубічних, незаконно створивши для себе два водних об’єкта (ставки) площею 2,0331 га та 4,3516 відповідно, у яких вирощував рибу. 

У діях чоловіка є склад злочину, передбаченого ч.1 та 2 статті 239-2 Кримінального кодексу України «Незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах, вчинене повторно». Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Наразі на техніку, за допомогою якої велися земляні роботи, суд наклав  арешт. Підприємцю оголошено про підозру, а кримінальне провадження направлене на розгляд суду. 

Сектор комунікації поліції Хмельницької області

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне