На Хмельниччині спостерігачі ОПОРИ виявили незаконну агітацію

На Хмельниччині спостерігачі ОПОРИ виявили незаконну агітацію
Фото: ОПОРА

Білборд  із написом «Андрій Садовий НАСТУП 2019» спостерігач ОПОРИ виявив у Шепетівці 10 січня. Його розмістили на перехресті вулиць Героїв Небесної сотні та Чкалова у місті Шепетівці ще у листопаді 2018 року. На ньому відсутні відомості про установу, що здійснила друк, його тираж, дані про осіб, відповідальних за випуск, як того вимагає ч. 3  ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України». Про це повідомили на сайті громадської мережі ОПОРА.

Після реєстрації 08 січня 2019 року Андрія Садового кандидатом її так і не зняли. Таким чином є підстави вважати, що він був виготовлений не за кошти виборчого фонду.

Щоб зафіксувати порушення, представник ОПОРИ викликав поліцію. Правоохоронці здійснили фотофіксацію білборда з агітацією. У Шепетівському райвідділі поліції спостерігач подав заяву про адміністративне правопорушення та надав пояснення слідчому.

Фото: ОПОРА

Згідно із ч. 16 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Окрім того законодавство чітко регламентує фінансові джерела для здійснення передвиборної агітації.

«Кандидат на пост Президента України може на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. В іншому випадку слід вбачати порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами і притягувати винних до відповідальності відповідно до норм Кодексу України про адміністративні правопорушенняє,» – говорить координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

Тетяна Юзвяк, радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА,  зазначає, що за розповсюдження друкованої передвиборної агітації без вихідних даних та розміщення її без оплати з виборчого фонду (в окремих випадках — за кошти державного бюджету), виготовлення настає адміністративна відповідальність, передбачена відповідно ст. 212-13 та ст. 212-14 Кодексу про адміністративні правопорушення України.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне