На Хмельниччині стартувала операції «Первоцвіт-2023»

Фото: Національний природний парк “Мале Полісся”
Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – першоцвітами. Масовий збір на продаж рідкісних рослин призводить до деградації їх популяцій, а у невеличких місцезростаннях – до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім того, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. Більшість таких первоцвітів на території України вже знаходяться під загрозою зникнення.
 
З метою запобігання знищенню рідкісних видів рослин, Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області разом з правоохоронними органами та Державною лісовою охороною розпочинає щорічну природоохоронну операцію «Первоцвіт-2023».
 
Тим не менш, перші весняні квіти є великою спокусою для торгівців, які, знаходячи місця, де ростуть ці провісники весни, нещадно зривають їх «під корінь», не даючи можливості продукувати насіння і гублячи популяцію рослин в цілому. А попит покупців на ніжні букетики тільки заохочує продавців до повторних актів вандалізму.
 
Слід зазначити, що за сезон (лютий-травень), в результаті незаконного збору для подальшої реалізації, знищується велика кількість ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України, зокрема підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, сон-трави, цибулі ведмежої (черемші) тощо.
 
Екологи нагадують, що торгівля рослинами занесеними до Червоної книги заборонена та карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема: стаття 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн). Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.
 
Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030 (зі змінами і доповненнями) за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. за 1 екземпляр; шафрани (крокуси), підсніжники – від 49 до 62 грн. за 1 екземпляр в залежності від виду; сон трава – від 37 до 62 грн в залежності від виду.
 
З минулого року, з початком повномасштабного військового вторгнення російської федерації, на природу України лягло додаткове навантаження. Через обстріли, пожежі, створення ліній оборони нищяться цілі екосистеми, на відновлення яких знадобляться десятиліття, а деякі – втрачені назавжди.
 
Варто бути свідомими і не робити свій «внесок» в знищення краси і тендітності неповторної української природи.
 
За матеріалами сайту Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне