На Хмельниччині трактор з хімікатами кілометр тягнув людину полем, поліція відкрила кримінальне провадження

Фото: суспільне

Отруєння хімікатами та забої через конфлікт із агропідприємством отримав житель села Мар’янівка Хмельницького району Олександр Медведюк. Його родина, каже, що Олександр два роки проживає в будинку, що межує з полем, яке орендує товариство з обмеженою відповідальністю “Україна 2001”. Там цього року посіяли сою, що потребує частої обробки пестицидами. Травми отримав, розповів Олександр, коли він намагався зупинити трактор з обприскувачем, інформує Суспільне.

Разом, із сусідом, каже Олександр, восьмого липня увечері вони побачили трактора, який обприскує сою неподалік його будинку і кинулись його зупиняти.

“Вибіг на ділянку поля. Вже оприскувач поїхав на інший кінець. Ми його почекали, поки повернеться. Поки я доходив до кабіни трактора, механізатор натискає на педаль газу і починає рух. До мене під’їхала штанга оприскувача і в мене іншого вибору не було, як схопитися за неї, щоб не зам’яла мене. Протягнув мене більше кілометра, там вже я якимось чином злетів з того оприскувача”, — згадує Олександр Медведюк.

Внаслідок цього, стверджує чоловік, отруївся хімікатами, отримав забої шиї, грудної клітини та коліна. Показує відповідні висновки лікарів.

Олександр Медведк показує поле, на якому, за його словами, він намагався зупинити трактор з обприскувачем. Фото: Суспільне Хмельницький

Дружина Олександра, Леся Медведюк говорить, що із агропідприємством “Україна 2001”, яке орендує поле поруч із будинком, намагались вийти на діалог відразу ж, коли переїхали сюди, тобто два роки тому. Адже не раз фіксували, що посіви обробляють не за правилами. Спочатку, каже, звертались особисто до агронома. Пізніше писали скаргу, на електронну адресу, вказану на сайті, з проханням обробляти поля, відповідно до санітарних норм.

“Але також ця скарга була проігнорована. Після цього інциденту, який стався, навіть не було просто вибачення елементарного. Тобто, таке враження, що нічого не сталося”, — розповідає Леся Медведюк.

Після того, що сталося 8 липня увечері, Медведюки викликали поліцію. На місце інциденту, каже Олександр, навідувався і керівник кластеру. Прокоментувати ситуацію він відмовився. Паралельно зі зверненням до правоохоронних органів, говорить Леся Медведюк, письмово звернулись до Міністерства аграрної політики. Отримали відповідь, що звернення розглядатиме Держпродспоживслужба.

Довідка, з травмпункту, яку Олександру Медведюку надали лікарі, після його звернення в медзаклад. Фото: Суспільне Хмельницький

Начальниця відділу Хмельницького райуправління цього відомства Валентина Левчук говорить, що  підприємство, відповідно до чинного законодавства та санітарних норм, щонайменше, мало заздалегідь попередити населення про планову обробку поля.

“Повинні встановити попереджувальні знаки безпеки із зазначеним кінцевим терміном очікування на відстані триста метрів від оброблюваних площ. І також всі роботи з пестицидами і агрохімікатами повинні проводитися в певні періоди: або ранкові – до 10 години, або вечірні – з 18 до 22 години”, — каже Валентина Левчук.

Село Мар’янівка належить до Чорноострівської селищної громади. Її голова Михайло Дзісь каже: агропідприємства надають селищній раді письмові попередження, що мала зробити й “Україна 2001”.

“За три дні вони мали повідомити селищну раду про наміри проводити дану обробку поля. Такого повідомлення в селищну раду не надходило“, — говорить Михайло Дзісь.

Через цей інцидент селищна рада скликатиме комісію для перевірки, спільно з Держпродспоживслужбою.

За словами начальниці сектору комунікації Нацполіції області Інни Глеги, за поданою заявою Лесі Медведюк відкрите кримінальне провадження за статтею 125 Кримінального Кодексу України “Умисне легке тілесне ушкодження”.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне