На Хмельниччині у Південному Бузі та притоках трапляється червонокнижна риба

1
Фото: khm.darg.gov

За даними Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України, у складі аборигенної іхтіофауни р. Південний Буг та її притоків першого порядку в межах Хмельницької області зафіксовано 16 видів риб, які мають господарську цінність. Два види, занесені до Червоної книги України – ялець звичайний та йорж-носар. Про це інформує прес-служба Хмельницького рибоохоронного патруля. 

«Йоржа Носаря ще називають бірючок. Він зустрічається в басейнах Чорного та Азовського морів: в річках Дністер, Південний Буг, Дніпро та в їхніх притоках на досить швидкій течії. Носар дещо крупніший за звичайного йоржа, його звичайна довжина 8-13см, досить часто зустрічаються особини довжиною 16-18см», – зазначають у відділі іхтіології та регулювання рибальства Хмельницького рибоохоронного патруля.

Забарвлення тіла жовтувате, більша частина спини оливково-зелена, черево сріблясто-біле, на боках тіла та спинному плавці розташовані декілька рядів темних плям, від чого риба здається дуже строкатою. Нерест відбувається навесні, раніше за інших представників роду, в річках із швидкою течією, на чистому піщаному ґрунті.

Йорж носар трапляється поодиноко, у ряді річок зник. Причинами є зникнення типових біотопів у результаті зміни гідрологічного, хімічного, біологічного режимів водойм, спричиненої гідротехнічним будівництвом; забруднення води і надмірний вилов і надмірний вилов.

Ще один червонокнижний вид риби – ялець звичайний 

Це невелика риба 18-20 см в довжину вагою 180-200 г. Однак, тулуб з боків помітно стислий, рот маленький напівнижній. Луска середніх розмірів. Спина темна із сталевим відливом, боки сірувато-блакитні, черево сріблясто-біле.

«Мешкає, як правило, на мілинах з середньою течією, нижче перекатів, поблизу впаду струмків і річок. Тримається великими зграями в придонних шарах. Здатності до розмноження досягає в 3-4 річному віці. Нереститься в кінці березня – на початку квітня при температурі води 6-8 °С. Ікру відкладає на траву або на піщано-галькове дно», – пояснюють у відомстві.

Хмельницький рибоохоронний патруль наголошує, що за добування червонокнижної риби передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Відповідно до ст.249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) передбачено штраф у розмірі 1700-3400 грн. або обмеження (позбавлення) волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Інспектори закликають громадян дотримуватись Правил любительського і спортивного рибальства. У разі виявлення порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефону всеукраїнської безкоштовної «гарячої лінії»: 0 (800) 50-52-50 або на «гарячу лінію» відомства: (068) 384 98 10.

Додаткова інформація

Розрахунок за незаконне добування водних біоресурсів, які занесені до Червоної книги Укрїни, здійснюється відповідно до постанови КМУ від 07.11.2012 р. № 1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)». Так, компенсація за один незаконно виловлений екземпляр йоржа носаря становить 165 грн, яльця звичайного – 330 грн.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне