На Хмельниччині у власність громади повернули земельну ділянку з озером-«примарою»

Фото: https://horodok.city/

За результатами розгляду позову Волочиської окружної прокуратури суд скасував рішення сесії Сатанівської селищної ради про передачу у приватну власність земельної ділянки водного фонду.

Ділянка площею 2 га надана місцевому жителю для ведення особистого селянського господарства, повідомили у прокуратурі.

Через вказану земельну ділянку протікає струмок-права притока р. Сквила – права притока р. Смотрич – ліва притока р. Дністер, на якому у багатоводні роки утворюється природна водойма.

Це землі колишньої колективної власності, які було надано у власність для ведення особистого селянського господарства. Вартість цієї ділянки — понад 20,8 млн грн.

«Відповідно до інформації Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області та Регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області встановлено, що через вказану земельну ділянку протікає струмок без назви. У багатоводні роки тут утворюється природна водойма. У маловодні роки струмок пересихає, відповідно і пересихає водойма. Гідротехнічна споруда відсутня», — зазначив прокурор, інформує Городок.City.

Окрім цього, повідомляють у прокуратурі, зазначене підтверджується проведеними дослідженнями краєзнавця Олександра Кльоца. Мова про дослідження Веселецького озера або озера-«примару», яке потроху обростає міфами та легендами та стає своєрідною візитівкою Городоцького краю.

Воно з’являється просто з-під землі на місці звичайної долини. Раз у десять років поблизу села Веселець з’являється водойма. Вона розливається майже на три кілометри. В озері заводиться рідкісна риба. До води злітаються птахи, не характерні для Хмельниччини. А потім водойма зникає… Місцеві мешканці давно спостерігають за цим явищем, тож, коли озеро зникає, ніхто й не дивується.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне