На Хмельниччині вибори Президента відбувалися без суттєвих порушень

Фото: www.oporaua.org

Упродовж дня голосування та ночі, коли виборчі комісії підраховували голоси виборців, спостерігачі ОПОРИ не зафіксували в регіоні серйозних та системних порушень. Про це повідомив під час прес-конференції 1 квітня Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

День виборів на Хмельниччині не позначився суттєвими порушеннями, які могли б вплинути на результати волевиявлення громадян. Були окремі спроби голосувати без паспорта, голосування поза межами кабінки, намагання винести бюлетень за межі виборчої дільниці, вкидання в урну для бюлетенів сторонніх предметів, а також псування бюлетенів. Проте, як зазначив Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, такі порушення не мали системного характеру.

За словами Володимира Гарієвського, громадського омбудсмена із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області, справді проблемою стало невключення мешканців області до списків виборців:

«У Хмельницькому, зокрема, не знайшли себе в списках виборців майже всі мешканці двох багатоповерхівок на вулиці Козацькій: із двох будинків проголосувати могли тільки п’ятеро осіб, – повідомив громадський омбудсмен. – Зараз ми з’ясовуємо причини такої ситуації».

Володимир Гарієвський також закликав громадян оперативно перевірити наявність своїх даних у списках виборців, а за потреби пройти процедуру зміни місця голосування перед другим туром виборчих перегонів. Як це зробити, ОПОРА уже розповідала.

З-поміж порушень, які фіксувала ОПОРА у день голосування на Хмельниччині, треба згадати випадок на дільниці в селі Севрюках, де спостерігач ОПОРИ виявив, що голова сільської ради є також офіційним спостерігачем від громадської організації, хоча відповідно до виборчого законодавства посадовим особам органів місцевого самоврядування заборонено бути офіційними спостерігачами. Коли голові села вказали порушення, він залишив дільницю, проте пізніше повернувся уже з журналістським посвідченням.

Як повідомив Андрій Попик, у день виборів в області не фіксували розміщення чи розповсюдження агітаційних матеріалів. Однак заклики голосувати за кандидатів поширювали 31 березня деякі місцеві партійці у соціальній мережі Facebook.

Що стосується порушень уже під час підрахунку голосів, то спостерігачі ОПОРИ виявляли випадки, коли складені і підписані 31 березня протоколи окремі дільничні виборчі комісії датували 1 квітня. Насамперед це пов’язано із оплатою праці членів комісій, оскільки в такому разі їм оплачуватиметься ще один день роботи – 1 квітня, пояснив координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області.

На деяких округах проблемним залишається процес здавання протоколів та бюлетенів до окружних виборчих комісій, відзначили представники ОПОРИ. Не кожна ОВК має можливість розмістити представників дільничних виборчих комісій у приміщенні, через це людям доводиться тривалий час перебувати у чергах на вулиці.

Під час прес-конференції також презентували результати паралельного підрахунку голосів, який у день голосування на виборах Президента України 31 березня 2019 року провела Громадянська мережа ОПОРА. Відповідно до звітів від 1296 з 1304 спостерігачів ОПОРИ у другий тур виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Їхні показники складають 30,1% та 15,7% при похибці 0,7%.

«Паралельний підрахунок голосів (ППГ) є ефективним методом, який застосовують незалежні громадські спостерігачі для систематичної оцінки голосування в день виборів, включаючи підрахунок результатів на виборчих дільницях. ППГ дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготованих спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу», – зазначив Андрій Попик.

Із заявою ОПОРИ щодо попередніх результатів спостереження на виборах Президента України можна ознайомитись за посиланням.

За коментарями звертайтеся:

Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області

тел.: 097 935 13 90, e-mail: popyk@opora.org.ua

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне